Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

ETIAS: Tudnunk kell, kik lépnek be külső határainkon!

2018. 07. 05.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma jelentős többséggel támogatta az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) létrehozását. Gál Kinga fideszes jelentéstevő szerint az új rendszer nagymértékben növeli majd az európai állampolgárok biztonságát, hiszen már a schengeni térségbe való belépés előtt kiszűri a terroristákat és más bűnözőket.

 

Évente 30 millió utas érkezik az Európai Unióba 59 vízummentes országból, akikről megérkezésük előtt a hatóságok nem rendelkeznek semmilyen információval. „A turistákat, valamint az üzleti célból érkezőket szívesen látjuk Európában. Szeretnénk, hogy Európa számukra nyitott maradjon. Azok viszont, akik terrorcselekmények vagy egyéb bűncselekmények elkövetése céljából érkeznének, már jóval beutazásuk előtt beazonosításra fognak kerülni az ETIAS rendszernek köszönhetően” –  mondta el Gál Kinga plenáris felszólalásában.

„Célunk egy olyan rendszer létrehozása volt, mely hozzájárul egy biztonságosabb Európához, megakadályozva a terrorizmushoz, az illegális bevándorláshoz és a járványokhoz kapcsolódó kockázatokat, és amely nem ró túlzott adminisztratív terhet az EU-ba érkező, vízummentességet élvező harmadik országok állampolgáraira” – nyilatkozta Gál Kinga európai parlamenti képviselő. „Az utazási engedély igénylése elektronikus úton történik, mindössze néhány percet vesz majd igénybe, és az esetek 99 százalékában rögtön jóváhagyásra is kerül majd” – tette hozzá az Európai Néppárt alelnöke.

A fideszes politikus hangsúlyozta: „Az ETIAS az egyik legfontosabb uniós jogszabály a biztonság területén, amelyről a társ-jogalkotók az utóbbi időben megegyeztek. Csak az “intelligens határellenőrzés”, valamint az átjárható uniós információs adatbázisok által vehetjük fel a harcot a bűnözők és terroristák folyamatosan változó módszereivel. Többet kell tudnunk arról, hogy ki és milyen szándékkal érkezik, valamint arról, hogy ki az, aki bűncselekményeket követ el az Unió határain belül és kívül”.

 

Háttér: Az ETIAS egy automatizált rendszer lesz, melynek célja a schengeni térségbe vízummentesen beutazókhoz fűződő biztonsági, illegális migrációs és járványügyi kockázatok azonosítása.  2021 után a vízummentes harmadik országok állampolgárainak a schengeni területre történő beutazásukat megelőzően utazási engedélyt kell majd igényelniük egy internetes felületen vagy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, az amerikai ESTA-hoz hasonlóan. A rendszer minden egyes kérelmet automatikusan feldolgoz és összevet majd az európai és nemzetközi rendészeti és egyéb információs rendszerekben tárolt adatokkal, valamint egy kifejezetten e célból létrehozott figyelőlistával, annak érdekében, hogy meghatározza: jelent-e biztonsági, illegális migrációs vagy járványügyi kockázatot a beutazni kívánó személy Európa állampolgárai számára.