Kül- és biztonságpolitika

Esély a megbékélésre

2020. 11. 24.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén többszöri halasztás után végre vitát tartott az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein között szeptemberben aláírt úgynevezett Ábrahám-egyezmény geopolitikai következményeiről a közel-keleti térségben. Gál Kinga fideszes EP-képviselő, az EP külügyi szakbizottságának tagja brüsszeli plenáris felszólalásában aláhúzta: „A megállapodás esélyt teremt arra, hogy a béke végre átvegye az ellenségeskedés helyét a régióban”.

„Az Ábrahám-egyezmény szeptember 15-i aláírása teljesen új fejezetet nyithat Izrael és a közel-keleti arab országok közötti viszony dinamikájában. Esélyt teremt arra, hogy a béke végre átvegye az ellenségeskedés helyét a régióban. Az egyezmény következtében – a számos banki és befektetési megegyezés mellett – létrejöhetett az első vízummentességi megállapodás Izrael és egy arab ország között, amely valóban történelmi esemény” – emelte ki Gál Kinga felszólalásában.

A megállapodás aláírása a Fehér Ház segítségével jöhetett létre. A megállapodást az ENSZ és az EU Külügyi Szolgálata is rendkívül pozitív áttörésnek értékelte, hiszen két arab ország is normalizálta a kapcsolatát Izraellel, nagyon hosszú ideje nem volt ilyenre példa. Mindezek ellenére az Európai Parlament balliberális többsége egész mostanáig elzárkózott az egyezmény megvitatásától és ezért kerülhetett sor csak ennyi idő elteltével ennek megtárgyalására.

Gál Kinga szerint nagy megtiszteltetésben részesült Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, hiszen egyedüli európai uniós külügyminiszterként vehetett részt az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján Washingtonban.

„Az EU részéről ideje a térségben a pozitív együttműködésre fektetni a hangsúlyt az eddigi passzivitással szemben. Ha az EU a korábbi megközelítését folytatja, akkor még súlytalanabb szereplővé válik a térségben. Ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak, hiszen csakis a Közel-Kelet békéje és stabilitása akadályozhatja meg újabb migrációs hullámok elindulását Európa irányában” – zárta felszólalását a fideszes politikus.