Rendezvények

Értelmiségi Fórum Kolozsváron

Értelmiségi Fórum Kolozsváron

2007. 11. 27.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy elérkezett az idő arra, hogy végre az erdélyi magyarság is „nagykorúként”, a demokrácia eszközeivel tudatosan élő közösségként tudjon viselkedni. Ennek érdekében most élni kell azzal a lehetőséggel, hogy az európai parlamenti választásokon több lehetőség, több politikai szemlélet és képviseleti háttér között lehet választani. A fórumon felszólaló előadók a jelenlévő Tőkés Lászlót mindannyian hiteles emberként, az erdélyi magyar közösség valós igényeinek európai szinten megjeleníteni képes képviselőjeként, minden kisebb közösség számára valós partnerként mutatták be.

Gál Kinga felszólalásában kiemelte, hogy ezen a választáson azért kell minél több erdélyi magyarnak részt vennie, mert végre nem mások mondják el helyettük európai szinten, hogy milyen igényeik vannak, hanem saját képviselőik élhetnek a központi európai intézmények biztosította megszólalási, tájékoztatási és főként jogalkotási illetve –érvényesítési eszközökkel. 1989-ben, a romániai rendszerváltás évében szükség volt egy olyan „kovászra”, aki képes volt megérlelni a félelemben élő romániai emberekben, hogy van kiút a személyi diktatúrából, a jogfosztottságból és csak a közösség akaratán múlik, hogy a demokrácia újraéledjen ebben az országban is.

Most újra itt a lehetőség, hogy 1989 „kovásza”, Tőkés László ismét elláthassa ezt a szerepet, mert az ő eddigi tevékenysége, illetve az a tény, hogy az ő nevét, politikai elveit és tetteit Európában a legmagasabb szinten ismerik és elismerik, már rövidtávon is biztosítja a sikert európai szintereken abban az esetben, ha elegen elmennek választani és ezzel biztosítják a jelölt sikerét.