Kisebbségvédelem

Erősítsük a kisebbségek szerepét az európai kultúrában!

2018. 06. 14.

A Kisebbségi Munkacsoport mai ülése az Európai Bizottság azon nyelvi, nemzeti kisebbségek számára fontos kulturális, média és oktatási programjait tekintette át, melyek valamilyen módon segíthetnek ezen közösségek identitásának megőrzésében. Gál Kinga fideszes EP-képviselő, a munkacsoport társelnöke kiemelte annak fontosságát, hogy ismertebbé váljanak e programok a nemzeti és nyelvi kisebbségi közösségek számára, és valóban minél szélesebb körben éljenek e kiváló lehetőségekkel. 

A Kreatív Európa programjai anyagi támogatást nyújtanak a digitalizáció, a globalizáció, a szétszabdalt európai piac kihívásaiban a média és kultúra terén. Az Európai Bizottság felelős szakértője elmondta, hogy ezek a programok nem helyettesíthetik a tagállamok elsődleges kötelezettségét a kultúra támogatásában, de segítenek egyes kulturális intézményeknek, művészeknek, társulatoknak, hogy nemzeti határokon kívül, európai színtéren is megjelenhessenek.  Gál Kinga kiemelte: „A nemzeti-nyelvi kisebbségi közösségek számára e programok sok lehetőséget nyújtanak, hiszen határokon átnyúló rendezvények, fesztiválok valósulnak így meg. Például számi, wales-i, baszk és szlovákiai magyar nyelvű programokat is támogattak már így”.

Támogatásra kerülnek továbbá irodalmi fordítások különös tekintettel a kevésbé használt nyelvekre (a lefordított művek 67%-a ilyen). Ezáltal szomszédos országok irodalma válhat egymás melletti népek számára hozzáférhetővé, ez pedig egymás jobb megismerését szolgálja. Gál Kinga hozzászólásában elmondta: „A kihívás abban rejlik, hogy hogyan lehetne minél nagyobb mértékben megismertetni és terjeszteni a kisebbségi nyelvek irodalmát ezen uniós programok segítségével. A magyar kisebbségben élő közösségek irodalma megérdemelné végre a nagyobb ismertséget Európa-szerte”.

Végül az Erasmus+ programot mutatták be, melynek célja az oktatáson keresztül az európai sokszínűség megismertetése a fiatalokkal. „Ennek alapja a nyelvtanulás. Lényeges minél több idegen nyelv elsajátítása, de jó lenne, ha ez nem csak az angolra és a nagy európai nyelvekre korlátozódna, hanem kisebbségi nyelvek elsajátítását is jelentené. E célkitűzést ösztönzi az Erasmus+ program” – mondta el a fideszes képviselő.