Eltévedtek a bírálatok menekültügyben – Orbán-fóbia akadályozza a baloldal tisztánlátását

A Magyar Hírlap rövid interjút készített Gál Kinga Európai Parlamenti képviselővel a menekültügy legégetőbb uniós és magyarországi problémáiról

– Jogosnak tartja Martin Schulz kritikáját?

– Ha felelős európai politikusnak tartja magát, akkor tájékozódnia kellett volna, mielőtt ilyen éles kritikát megfogalmaz. A szerb határon és a Keleti pályaudvaron kialakult helyzet ismeretében világos, hogy a magyar hatóságoknak nem lehet semmit felróni. Nemzeti egoizmusról pedig végképp nem beszélhetünk, hiszen a schengeni határ biztosításával Magyarország nemcsak a kötelességét teljesíti, hanem egész Európát védi. 

– Molnár Csaba szerint a kormány szándékosan nem oldja meg a problémát.

– Amikor a DK-s képviselő azt mondja, hogy tranzitországként egyszerű a dolgunk, csak regisztrálnunk kell a migránsokat, nem veszi észre, hogy sokan éppen azért próbálnak átmászni a kerítésen, vagy akár kockáztatják a testi épségüket is, hogy ezt elkerüljék. Molnár Csaba szerint a regisztráció után nincs más dolgunk, mint továbbengedni a migránsokat. Ezzel gyakorlatilag arra biztat, hogy hagyjuk figyelmen kívül az uniós szabályokat. Általánosságban igaz, hogy az európai baloldalt Magyarország- és Orbán-fóbiája akadályozza abban, hogy odafigyeljen arra, mi történik.

– Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelbe látogat. Képes az Euró­pai Unió úrrá lenni a migrációs válságon?

 – Brüsszel egy ideje nem tud reagálni az új kihívásokra, még mindig az olaszok és a görögök tehermentesítéséről beszélünk, miközben a hangsúly áttevődött a nyugat-balkáni útvonalra. Ha az EU nem tétovázik, meg lehetett volna előzni a hazánkban kialakult helyzetet. Nekünk is a közös megoldás az érdekünk. Óriási migrációs nyomás nehezedik Magyarországra, s a bevándorlók csak kisebb része jogosult valójában menedékre, a nagy tömeg miatt azonban egyre nehezebb gondoskodnunk azokról, akik valóban segítségre szorulnak. 

forrás: Magyar Hírlap – 2015.09.03.