Külpolitika

Először ült össze az EP és a szerb parlament munkacsoportja

Először ült össze az EP és a szerb parlament munkacsoportja

2013. 11. 18.

A parlamentáris bizottságba – amely a Szerbia és az Európai Unió közötti stabilizációs és társulási megállapodás alkalmazását segíti és követi – 15-15 tagot ad az Európai Parlament és a szerbiai parlament. A bizottság társelnöke Eduard Kukan EP-képviselő és Ivan Andric szerb parlamenti képviselő.

Az alakuló ülésen Eduard Kukan kiemelte, hogy az EP támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, és arra buzdítja, hogy folytassa a megkezdett reformokat, valamint a párbeszédet Pristinával. Szerbia legfontosabb feladataiként a jogállamiság megszilárdítását, a korrupció és szervezett bűnözés elleni harcot, továbbá a kisebbségek védelmét említette az európai politikus.

Ivan Andric szerb társelnök a közös munka menetét ismertetve elmondta, hogy döntéseket csak az évente kétszer megszervezett közös bizottsági üléseken hoznak majd, de szükség esetén többször is összeülnek. "A legfontosabb az, hogy a ma megkezdett folyamatból Szerbia gazdaságilag erősebb, stabilabb, biztonságosabb, jogilag rendezettebb országként kerüljön ki" – tette hozzá Andric.

Schöpflin György, az Európai Parlament néppárti, fideszes képviselője az MTI belgrádi tudósítójának elmondta: az Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélés legfontosabb mozzanata az volt, hogy Vucic hangsúlyozta Szerbia elkötelezettségét az Európai Unió iránt. A politikus kiemelte, hogy uniós szempontból nemcsak a nemzeti kisebbségek, hanem a fogyatékkal élők és a szexuális kisebbségek sorsának alakulása is jelentős, és ezekről is szó esett a pénteki találkozón.

Gál Kinga, az EP szintén néppárti, fideszes képviselője szerint nagyon fontos, hogy abba a folyamatba, amely Belgrád és Brüsszel között elindult, bekapcsolják a vajdasági magyarságot is. Az MTI tudósítójának beszámolt arról: felszólalásában szó volt a kisebbségi nemzeti tanácsok hatásköreinek megőrzéséről és a létező jogszabályok – ezek közül is leginkább a rehabilitációs törvény – diszkriminációmentes alkalmazásáról. Gál Kinga hangsúlyozta: "elfogadhatatlan, hogy még mindig érvényben van kollektív bűnösségről szóló jogszabály Szerbiában".

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettes felszólalásában azt mondta: "szeretnénk, hogy az EU bizonyítsa, fontos számára Szerbia, mint ahogy Szerbia számára fontos az EU-tagság".

A szerb politikusok szerint már nincs semmi akadálya annak, hogy még ez év végén, de legkésőbb 2014 januárjában megrendezzék az első államközi konferenciát az unió és Szerbia között, amellyel formálisan is megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Belgráddal.