Rendezvények

Előadás a Három Határ Ifjúsági Találkozón (2007. október 19.)

Előadás a Három Határ Ifjúsági Találkozón (2007. október 19.)

2007. 10. 19.

Az európai kisebbségpolitika helyzetéről szóló előadásában Gál Kinga három fontos elemet emelt ki a jelenlévő szervezetek vezetői számára:

 

  1. Az Unióban immár megteremtődtek azok az alapvető feltételek, amelyek biztosítják a kisebbségi kérdés napirenden tartását, illetve az európai kisebbségek számára a megfelelő fórumokon való fellépést (Európai Parlament, Emberi Jogi Ügynökség stb.)
  2. Az eddig már elért kisebbségi sikerek (jó példák: katalánok, finnországi svédek, a dél-tiroliak példája vagy akár a határon túli magyar kisebbség ügyeiben eddig született parlamenti határozatok) megmutatták, hogy ha egy csoport képes összefogottan és minden demokratikus lehetőséget megragadva képviselni saját érdekeit, akkor az Európai Unióban tartós sikerre számíthat. Ehhez viszont szükséges, hogy ne az anyaországból, hanem az adott térségből induljon el a kezdeményezés!
  3. Végül, de nem utolsó sorban jelentős források is rendelkezésre állnak az Uniós büdzsében a határmenti együttműködés serkentésére, illetve pozitív folyamatok indultak meg a schengeni határellenőrzések módosulása által a kárpátaljai magyarok számára keltett kedvezőtlen környezet kiküszöbülése érdekében (kishatárátlépés, vízumdíj-kompenzálás, állampolgárság és magyar útlevél kérdése).

Gál Kinga határozottan bátorította a jelenlévő ifjúsági vezetőket, hogy tanuljanak meg mind többet az EU működéséről, jól ismerjék meg jogaikat és éljenek azokkal az új lehetőségekkel, amelyeket közösségeik érdekében fel tudnak használni. Ehhez a folyamathoz saját és kollégái segítségét messzemenőkig felajánlotta.