Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Elfogadhatatlan a schengeni kettős mérce

Elfogadhatatlan a schengeni kettős mérce

2011. 10. 13.

A fideszes képviselő üdvözölte a ma déli szavazáson nagy többséggel elfogadott parlamenti határozatot, mely elítéli a két ország schengeni övezethez való csatlakozásának halasztását.

Románia és Bulgária csatlakozását érintő schengeni vita számos képviselő kérésére került ismét az EP napirendjére. A vita során és a határozatban az Európai Parlament kifejezte: nem ért egyet a tagállami miniszterek szeptember végén hozott döntésével, miszerint jövőre halasztották a csatlakozás időpontjáról szóló határozatot. 

 Gál Kinga szerint az Unió legfontosabb vívmánya a határok nélküli szabad mozgás. "Ezt igazolja egy friss, az Európai Ifjúsági Parlament által készített felmérés, amely az európai fiatalok körében készült. Ez alapján a megkérdezettek 89%-a tette le voksát az Európai Unión belüli szabad mozgás mellett" – emelte ki Gál.
 
"Ugyanebből a felmérésből az is kiderül, hogy a szabad mozgást támogatók között legnagyobb arányban Románia és Bulgária fiataljai szerepelnek. Pedig pontosan ők azok, akiktől megvonják a Schengen által biztosított szabad mozgás lehetőségét, vagyis ők azok, akik noha négy és fél éve uniós állampolgárok, mégsem élvezhetik az Unió talán legfontosabb előnyét és vívmányát" – folytatta beszédét a képviselő.
 
Gál Kinga kiemelte: "Az Európai Unió már sokszor követett el hibát a kettős mérce alkalmazásával, amelyet utólag nehezen tud korrigálni. Itt most elég az emberi és kisebbségi jogok védelmére gondolni, vagy éppen a koppenhágai kritériumokra. Jelen esetben a két tagország schengeni csatlakozása felé támaszt további kitételeket az Unió, útközben változtatja meg a játékszabályokat. Ez elfogadhatatlan".