Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Életbe lépett a második generációs schengeni információs rendszer

Életbe lépett a második generációs schengeni információs rendszer

2013. 04. 10.

A SIS célja, hogy megkönnyítse a schengeni térségen belüli szabad mozgást és tovább növelje annak biztonságát. A SIS II lehetővé teszi, hogy a nemzeti határellenőrzési hatóságok, vám- és rendőri hatóságok könnyen cseréljenek információt a súlyos bűncselekmények elkövetésében esetleg érintett személyekről. A rendszer emellett magában foglal egy eltűnt személyekre, különösen eltűnt gyerekekre vonatkozó riasztási mechanizmust, valamint információkat tartalmaz bizonyos vélhetően lopott, eltulajdonított vagy elveszett vagyontárgyakról, például bankjegyekről, személy- és kisteherautókról, fegyverekről és személyazonossági dokumentumokról.

A belső határellenőrzések eltörlésével a SIS II továbbra is alapvető szerepet játszik a személyek schengeni térségen belüli szabad mozgásának megkönnyítésében. A SIS II kiterjesztett funkciókkal rendelkezik: lehetséges biometrikus adatok bevitele, tartalmaz új riasztási típusokat (lopott légi járművekre, hajókra, konténerekre, fizetőeszközökre), és azok összekapcsolására is. A SIS II emellett közvetlenül a letartóztatás, átadás, kiadatás céljából körözött személyekre vonatkozó riasztáshoz csatolva tartalmazza az európai elfogatóparancs másolatát is, ami megkönnyíti és meggyorsítja az illetékes hatóságok számára a szükséges nyomon követés biztosítását. A SIS II nagyfokú adatvédelmet is biztosít.

Gál Kinga a SIS II életbe lépése kapcsán elmondta, mennyire fontos lépés ez, hiszen az Unió egyik legfontosabb vívmánya erősödött ezzel a lépéssel, amely alapvető, hiszen az uniós állampolgárok a schengeni rendszer és szabad, határőrzésmentes utazáson keresztül érzik saját bőrükön az Unió előnyeit.