Kisebbségvédelem

Együttműködés a kisebbségi ügyekben – közös sajtótájékoztató Tőkés Lászlóval

Együttműködés a kisebbségi ügyekben – közös sajtótájékoztató Tőkés Lászlóval

2008. 04. 14.

A visszalépés mindegyik uniós intézményben megfigyelhető – tette hozzá. "Visszagubózás" tapasztalható: egyes országok ismét azt hangsúlyozzák, hogy a kisebbségek ügye belügy. Ez szembemegy az uniós alapelvekkel – hangsúlyozta Gál Kinga. Mindez nem hat pozitívan a magyar autonómiatörekvésekre sem – mutatott rá a néppárti képviselő. Gál Kinga kiemelte: a koszovói szerbeknek adott autonómia precedens lehet a kárpát-medencei magyar közösségek számára.

A tibeti helyzet és a koszovói rendezés is segítheti a magyar autonómiatörekvéseket, a két eset azt bizonyítja, hogy nemzetköziesíteni kell az önrendelkezés kérdését – mondta Tőkés László. "Mind a két eset azt bizonyítja számomra, hogy a kisebbségi kérdést nemzetköziesíteni kell. Az erdélyi magyar ügy nem Románia belügye, hanem egy nemzetközileg fontos ügy" – húzta alá Tőkés László. Tibet és Koszovó is mintaértékű eset – hangsúlyozta. A kárpát-medencei magyarok ügyét egyfajta Ahtisaari-terv keretében lehetne rendezni – tette hozzá. A képviselő kiemelte: több esetben az erőszakos cselekmények vezettek el a megoldás megtalálásáig. Mi erdélyiek békés úton, jogi úton, nemzetközi összefogással keressük a megoldást. De úgy látszik, hogy a világ csak akkor figyel oda igazából egy ügyre, ha vér folyik. Mi nem szeretnénk oda jutni – húzta alá a képviselő.

Abban Tőkés László és Gál Kinga is egyetértett, hogy a koszovói helyzet megnehezíti a kisebbségi kérdések rendezését az uniós intézményekben.

Tőkés László múlt szerdán jelentette be, hogy Európai Szabad Szövetség (EFA), az úgynevezett regionalisták képviselőcsoportjának lett a tagja az Európai Parlamentben. A független jelöltként tavaly novemberben európai parlamenti képviselővé választott Tőkés eredetileg az Európai Néppárt EP-frakciójába készült – felvételére előzetes ígéreteket is kapott -, de taggá válását a román tagpárt képviselőcsoportja meghiúsította.

Tőkés László szerint a regionalistákhoz való csatlakozásával megnőtt a magyar képviselők politikai mozgástere, hiszen egy újabb frakcióban van magyar képviselő az Európai Parlamentben. A döntés után az európai néppárt magyar delegációja együttműködési megállapodást írt alá Tőkés Lászlóval.

 

                                                                                                                                            forrás: MTI