Kisebbségvédelem

„Egység a sokféleségben?” – ülésezett a Kisebbségi Munkacsoport

„Egység a sokféleségben?” – ülésezett a Kisebbségi Munkacsoport

2010. 02. 12.

A nagy érdeklődéssel kísért ülésen, melyen az Európa Tanács illetékes intézményeinek, illetve számos nem-kormányzati szervnek a képviselői is részt vettek, a munkacsoport tagjai a frissen megválasztott Viviane Reding alapjogokért felelős biztos kabinetjének két képviselőjével, Bartholomeus Pronk és Michael Shotter tanácsadókkal folytattak izgalmas eszmecserét.

Gál Kinga néppárti politikus a vendégeknek bemutatta a Munkacsoport (Intergroup for Traditional Minorities, National Communities, and Languages) céljait és tevékenységét, majd a képviselők előadták az Európai Unió határain belül elő nemzeti kisebbségeket és regionális kisebbségi nyelveket érintő égető problémákat. A jelen lévők arra az elfogadhatatlan helyzetre próbáltak rávilágítani, hogy hogyan fordulhat elő 2010 Európai Uniójában, amelynek egyik jelmondata az "Egység a Sokféleségben", hogy sok tagállamban még mindig hátrányosan diszkriminálják ezeket a közösségeket.

Az alapjogi kabinet tagjai válaszukban elmondták, hogy a Lisszaboni Szerződés és az Alapjogi Charta életbelépése – a nemzeti kisebbségek és a regionális nyelvek szempontjából is – forradalmi lehetőséget teremtettek. A Reding-kabinet e lehetőségek és a közösségi jog kereteinek megfelelően dolgozik majd a jövőben. Pronk tanácsos hangsúlyozta, hogy Európában mindenki egy kisebbség tagja, ezért tanulnunk kell egymástól és egymásról.

Gál Kinga szerint a Bizottság képviselőinek jelenléte, a rendkívül izgalmas beszélgetés és az elhangzott ígéretek egy jövőbeni, a Munkacsoport és a Reding-kabinet között kialakuló sikeres együttműködés első jelei.

A Munkacsoport ugyanezen az ülésén a Kevésbé Használt Nyelvek Irodájának (EBLUL) előadásában beszámolót hallgatott meg a regionális és nyelvi kisebbségek helyzetéről, ideértve a szlovák nyelvtörvény okozta problémákat is.