Hírek

Egyetlen EU-tagállamot se lehet elmarasztalni azért, mert betartja az EU szabályait

Egyetlen EU-tagállamot se lehet elmarasztalni azért, mert betartja az EU szabályait

2015. 09. 23.

"Magyarország is ellenezte a kötelező kvótarendszert, mert úgy véljük, hogy nem jelent megoldást a kialakult helyzetre. Előbb az EU külső határainak hatékony ellenőrizését kell biztosítani. Magyarország a Schengeni Egyezményt értéknek tekinti, ez teszi lehetővé a személyek és az áruk szabad mozgását, áramlását" – fogalmazott a fideszes képviselő. "Csak akkor tudjuk megőrizni Schengent, ha meg tudjuk védeni Európa külső határait. Amikor Magyarország kerítést épít, akkor nem tesz mást, mint a külső határokat védi. Jobb megoldást eddig senki sem talált " – hívta fel a figyelmet Gulyás.

Magyarországra 2015-ben eddig több mint 225.000 bevándorló érkezett és 173.000-en nyújtottak be menedékkérelmet. Magyarország regisztrálja a menekülteket, ebben is maradéktalanul megfelelve a vonatkozó európai jogszabályoknak. "EU-tagállamot nem lehet elmarasztalni azért, mert betartja az EU közös szabályait. Álláspontunk szerint támogatni kell az EU területén kívüli menekülttáborokat – például Törökországban –, hogy a regisztrációt ott lehessen elvégezni" – zárta felszólalását Gyulás.

Gál Kinga néppárti képviselő szerint "fontos, hogy a magyarországi történéseket illetően a világ megismerje a valóságot, és ne csak a média által sarkított, a baloldal által pedig tovább színezett valótlanságok maradjanak meg a tagállamok parlamenti képviselőinek fejében. Gulyás Gergely felszólalását a mai LIBE-nemzeti parlamentek együttes ülésén ezért különösen fontosnak tartom".