Migráció

Dublini menekültügyi rendszer: Európa a vesztébe rohan

2017. 10. 19.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) ma megszavazta az állandó felső létszámkorlát nélküli kötelező betelepítési rendszert. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja határozottan elutasítja a kötelező betelepítés minden formáját, hiszen álláspontja szerint a tagállamok szuverén joga meghatározni, hogy kit fogadnak be területükre.

A LIBE bizottság az egységes közös európai menekültügyi rendszer egyik fő elemének módosításáról szavazott (Dublin IV), mely létrehozna egy állandó felső létszámkorlát nélküli kötelező betelepítési rendszert. Az elfogadott parlamenti álláspont tehát nem egy bizonyos számú migráns szétosztására vonatkozik meghatározott időn belül, hanem az összes EU-ba érkező illegális migráns elosztásáról rendelkezik számbeli és időbeli korlát nélkül. 

Európa a vesztébe rohan, hiszen egy ennyire befogadó rendszert egyértelmű meghívóként fog értelmezni sok százezer ember a harmadik világból. Ugyanis ahogy átlépték az Unió külső határait, egy automatizmuson alapuló rendszer alapján könnyen áthelyezésre kerülnek valamely uniós tagállamba. A tervezet további hibája, hogy nem teszi érdekeltté a külső határral rendelkező tagállamokat határaik védelmében, hiszen a területükről az illegális migránsokat mindenképpen áthelyezik.

Elfogadhatatlan, hogy a relokációs kötelezettséget nem teljesítő tagállamokat pénzügyileg szankcionálnák mind a strukturális alapok, mind a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) nemzeti allokációjának csökkentése révén.

Érthetetlen továbbá, hogy az Európai Parlament miért látja még mindig a megoldást a migránsok tagállamok közötti kötelező szétosztásában, noha mára egyértelművé vált, hogy ha a beérkező migránsok szétosztásra kerülnek a külső határokon belül, akkor esély sincs a visszaküldésükre. Ez a reform tehát csak tovább fog rontani a már jelenleg is súlyos migrációs válságon.

Az uniós döntéshozók egy körének következetlenségére utal, hogy a menekültügyi rendszerről szóló parlamenti állásponttal egy időben a szakbizottság elfogadta azt a javaslatot, mely az uniós külső határokon történő ellenőrzés szigorítását célozza. Gál Kinga jelentése az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerről az uniós állampolgárok biztonságának erősítését szolgálja, hisz nincs szabadság biztonság nélkül.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye