Nemzeti érdekérvényesítés

Deutsch Tamás és Gál Kinga levele egy Orbán Viktort gyalázó kiadvány kapcsán

2024. 02. 02.

Deutsch Tamás és Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és elnöke levélben fordultak egy, az Európai Parlamentben terjesztett, Orbán Viktort gyalázó kiadvány kapcsán az Európai Parlament kommunikációs igazgatójához és a kiadvány szerkesztőségéhez. Levelükben hangsúlyozzák: a szabad véleménynyilvánítást semmi esetben sem szabad összekeverni a gyűlöletkeltéssel és az újságírást a hazug propagandával. Ilyen színvonaltalan, nyíltan uszító, gyűlölettel átitatott cikket tartalmazó sajtóterméknek nincs helye az Európai Parlamentben – emelték ki.

A leveleket itt olvashatják:

Jaume DUCH GUILLOT

EP Spokesperson and Director General for Communication

Brüsszel, 2024. január 31.

Tisztelt Főigazgató úr!

Egy, az Európai Parlament képviselői részére ingyenesen kézbesített sajtótermék, a Europe Diplomatic Magazine felháborító tartalmú cikke kapcsán fordulunk Önhöz.

A lap 2024 januári számának „A clash of visions for Europe” című cikke és annak illusztrációja egy olyan elképesztően elfogult és hamis képet tár az olvasó elé Magyarországról és annak miniszterelnökéről, amely elfogadhatatlan és méltatlan az Európai Parlamenthez.

Nem kell Orbán Viktor feltétlen hívének lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: a cikk célja nem a politikai véleménynyilvánítás, hanem a méltatlan gyalázkodás. A cikk illusztrációjaként választott karikatúra újra csak azt bizonyítja, hogy egyesek a karikatúra ártatlannak tartott műfaja mögé bújva tesznek megengedhetetlenül durva és alávaló politikai nyilatkozatot. A cikk következtetései alapjaiban tévesek és elfogultak, mivel teljes mértékben nélkülözik a magyar álláspont megértésének igényét és a másik fél véleményét.

Tisztelt Főigazgató úr!

Üdvözöljük, hogy az Európai Parlament lehetővé teszi egyes sajtóorgánumok ingyenes terjesztését az intézményben. Ahhoz azonban ragaszkodunk, hogy e termékek megfeleljenek a komoly és színvonalas újságírás kívánalmainak. Megítélésünk szerint a szabad véleménynyilvánítást semmi esetben sem szabad összekeverni a gyűlöletkeltéssel és az újságírást a hazug propagandával. Véleményünk szerint, ilyen színvonaltalan, nyíltan uszító, gyűlölettel átitatott cikket tartalmazó, valamint zavaros szerkesztőségi háttérrel rendelkező sajtóterméknek nincs helye az Európai Parlamentben.

Üdvözlettel:

Gál Kinga

a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke

Deutsch Tamás

a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője

A Europe Diplomatic Magazine szerkesztőbizottsága

[email protected]

Brüsszel, 2024. január 31.

Tisztelt Szerkesztőbizottság! 

Az Önök által szerkesztett Europe Diplomatic Magazine januári számában megjelent cikkel kapcsolatban fordulunk Önökhöz.

„A clash of visions for Europe” című cikk és annak illusztrációja egy olyan elképesztően elfogult és hamis képet tár az olvasó elé Magyarországról és annak miniszterelnökéről, amely elfogadhatatlan és méltatlan egy olyan laptól, amely szerkesztési elvei között azt hirdeti, hogy „arra törekszik, hogy összehasonlítsa a véleményeket és széles körű kutatásokon alapuló objektív elemzést nyújtson”.

A cikk illusztrációjaként választott karikatúra újra csak azt bizonyítja, hogy egyesek a karikatúra ártatlannak tartott műfaja mögé bújva tesznek megengedhetetlenül durva és alávaló politikai nyilatkozatot. A cikk következtetései alapjaiban tévesek és elfogultak, mivel teljes mértékben nélkülözik a magyar álláspont megértésének igényét és a másik fél véleményét. Mindennek fényében meg kell állapítsuk, hogy a cikk célja nem a politikai véleménynyilvánítás, hanem a méltatlan és öncélú gyalázkodás, egy rendkívül nagy demokratikus legitimációval bíró politikai vezető démonizálása.

Tisztelt Szerkesztőbizottság!

Megítélésünk szerint a szabad véleménynyilvánítást nem szabad összekeverni a gyűlöletkeltéssel és az újságírást a hazug propagandával. Véleményünk szerint, ilyen színvonaltalan, nyíltan uszító, gyűlölettel átitatott cikket tartalmazó sajtóterméknek nincs helye az Európai Parlamentben.

Üdvözlettel:

Gál Kinga

a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke

Deutsch Tamás

a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője