Családpolitika

A család a magyar modell alapja

2019. 09. 05.

„A család biztonságot és stabilitást ad az egyénnek” – mondta Gál Kinga a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.

Az európai parlamenti képviselő úgy értékelt, hogy évről évre nehezebb pozitív családképet sikerrel megszavaztatni az EP-ben. „De erőt ad, hogy tudjuk, családban élni jó, mert ez biztosítja a hovatartozás érzését. Gyermekeink megtanulhatják, hogy felelősek egymásért” – fogalmazott.

Mint mondta, mind láthatjuk, hogy demográfiai tél köszöntött be Európára, aminek része az elöregedő társadalom, a csökkenő gyermekvállalás.

„Mindennél fontosabb beszélni ezekről a kihívásokról, mert vesztésre állunk. Ráadásul, mindez negatívan hat a gazdasági helyzetre, a nyugdíjrendszerre, az egészségügyre” – mutatott rá Gál Kinga, aki szerint két elképzelés verseng.

Vannak, akik úgy gondolják, a népességfogyást a migrációval kell megállítani, szabad útvonalat kialakítva a népvándorlásnak. A másik elképzelés az, hogy a családpolitika megújításával lehet megállítani a demográfiai csúszást. „Mi ez utóbbiban hiszünk, mert a társadalom legalapvetőbb sejtje a család. Ez a magyar modell alapja” – hangsúlyozta az EP képviselő.

A teljes felszólalást az alábbi videőban tekinthetik meg.