Migráció

Csak a magyarok dönthetnek arról, hogy kivel élnek együtt

2017. 05. 16.

A kötelező betelepítés kapcsán tartott plenáris vitán Gál Kinga fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: elfogadhatatlan a migránsok bármiféle kötelező szétosztása az Unió tagállamai között. „Ameddig hagyjuk, hogy százezres embertömegek ellenőrzés nélkül lépjenek be Európába és nem választjuk külön a gazdasági bevándorlókat a valódi menekültektől már az EU területén kívül, addig bármilyen kötelező migránskvóta alkalmatlan a probléma kezelésére” – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

„Hazám és személyes véleményem szerint a migrációs válság megoldásának módja nem az ellenőrizetlenül Európába érkezett migránsok szétosztása a tagállamok között, hanem a migráció okainak kezelése és határaink megerősített védelme” – mutatott rá felszólalásában a képviselő.

A menedékkérők kötelező jellegű áthelyezése ugyanis nem az egyetlen módja a tagállamok közötti szolidaritás elvének kifejezésére. A szolidaritás határvédelmen, a rendészeti szervek közötti együttműködésen és humanitárius programokon keresztül is megvalósulhat. Magyarország pedig eddig mintegy 284 milliárd forintot fordított határvédelemre és a magyar kormány folyamatosan bővíti humanitárius szerepvállalását a Közel-Keleten.

„Magyarország a kezdetektől fogva azon az állásponton van, hogy a relokáció nem történhet kötelező, csakis önkéntes alapon. Ezért támadta azt meg az Európai Unió Bíróságán, ahol reményeink szerint év végéig számunkra kedvező döntés születik” – emlékeztetett az Európai Néppárt alelnöke. Hiszen annak ellenére, hogy 23 tagállam megszavazta a kötelező kvótát és vállalta az ezzel járó kötelezettségeket, másfél év alatt 160 ezerből mindössze 18.000 migráns került áthelyezésre. Ez nyilvánvalóan a kötelező kvóták alkalmatlanságát bizonyítja. „Elfogadhatatlan a jelenleg tárgyalt létszámküszöb nélküli migránsbetelepítési program, azt ugyanis a migránsok meghívóként értelmezik és bátorítást jelent az embercsempészek számára is. Egy ilyen alapon működő jövőbeli mechanizmus kontraproduktív és teljességgel alkalmatlan a probléma kezelésére” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga.