Bővítés

Brüsszeli kioktatás helyett párbeszédre és megértésre van szükség Bosznia-Hercegovina vonatkozásában

2023. 07. 12.

Az Európai Parlament eheti strasbourgi ülésén vitázott és szavazott a Bosznia-Hercegovináról szóló éves jelentésről. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában hangsúlyozta: a jelentés kiegyensúlyozatlan, érzéketlen a régió összetett problémái iránt, ezzel csak élezi a konfliktusokat a térségben. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EP baloldali többsége pártérdekekből támadja az uniós magyar vállalatokat egy bővítési jelentésben.

„A jelenlegi geopolitikai helyzetben olyan megközelítésre lenne szükség, amely érzékenységet tanúsít a Nyugat-Balkán összetett problémái iránt” – hangsúlyozta Gál Kinga. Aláhúzta: a jelentés ezzel ellentétben, érzéketlen a régió problémái iránt, csak élezi a konfliktusokat a térségben.

Gál Kinga kiemelte: a magyar álláspont az, hogy a kioktatás és a szankciókkal való fenyegetés helyett, a kölcsönös megértésen alapuló párbeszédre van szükség. „Ezt a politikát igazolja, hogy magyar közbenjárásra a három, berlini folyamatban kötött megállapodásból kettőt sikerült elfogadtatni a boszniai szerbekkel” – mutatott rá. 

Gál Kinga elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Parlament baloldali többsége a jelentésben pártérdekeket érvényesít, például amikor Cseh Katalin kezdeményezésére politikai alapon bírálja az EU-s magyar vállalatokat, összemosva őket kínai cégekkel. „Méltatlan továbbá, hogy ezt a jelentést is Várhelyi Olivér bővítési biztos ideológiai alapú támadására használják, aki kiemelkedő munkát végez a térségért – tette hozzá.

Gál Kinga szerint a nyugat-balkáni országok érdemi támogatására van szükség, aminek a legjobb eszköze a bővítési folyamat felgyorsítása és egy hiteles csatlakozási perspektíva biztosítása. Ebből a szempontból előremutatónak tartja az Albániáról szóló éves jelentést, amelyről szintén ma szavaztak az EP-ben.