Rendezvények

Brüsszelben is bemutatták az Orbán Viktorról szóló könyvet

Brüsszelben is bemutatták az Orbán Viktorról szóló könyvet

2014. 03. 25.

A németül Ein Stürmer in der Politik, vagyis a lengyel eredetit követő, Egy csatár a politikában címmel megjelent kötetet a szerző mellett Gál Kinga fideszes EP-képviselő, Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi szerkesztője és Richard Schenk, a német változat szerkesztője mutatta be.

Gál Kinga elmondta, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány intézkedéseit az elmúlt években sok bírálat érte, nem utolsó sorban az Európai Parlament részéről. Hozzátette: a 2012-ben lengyelül, tavaly magyarul, majd most németül is megjelenő könyv objektív képet fest, mélyebb elemzést ad Orbán Viktor intézkedéseiről és azok mozgatórugóiról.

Hefty érdekes megközelítésnek nevezte, hogy egy külföldi újságíró ír könyvet egy másik ország kormányfőjéről. A német újságíró szerint a könyv a kormány politikáját veszi górcső alá, és nem próbálja meg azt a látszatot kelteni, mintha minden hibátlan lenne, mintha nem lettek volna utólag tévesnek bizonyuló intézkedések. Hefty mindazonáltal arra az álláspontra helyezkedett, hogy a téma nem értelmezhető Magyarország történelmének ismerete nélkül. "Az elmúlt évtizedek történetének ismerete elengedhetetlen, csak ennek tükrében érthető meg a miniszterelnök és a kormány tevékenysége" – szögezte le a konzervatív német lap volt vezető munkatársa.

Igor Janke, a könyv szerzője némileg rácáfolt az írását annak objektivitása miatt méltatókra, mondván: könyve egyáltalán nem objektív és pártatlan, nagyon is szubjektív, az ő személyes véleményét tükrözi, ő pedig nagyon tiszteli Orbán Viktort, aki – mint fogalmazott – "elkápráztatja és ámulatba ejti, holott egyes lépéseivel nem feltétlenül ért egyet."

"Azért választottam őt, mert annyira különbözik a többi politikustól, igazi politikus, igazi vezető, olyan ember, aki nem riad vissza a döntésektől és a kemény lépésektől" – mondta Janke. A szerző szerint a magyar miniszterelnök pontosan azt teszi, amit megígért a választóknak, legitimációja világos, és nem fél szembemenni a bevett gondolkodásmóddal. "Ami Magyarországon történik, az a demokrácia lényege" – mutatott rá Janke, kifejtve, hogy a döntő többség Orbán Viktort ruházta fel a joggal a közhatalom gyakorlására, és ő pontosan azt teszi, amire felhatalmazták.

Richard Schenk, a német változat szerkesztője azzal indokolta a könyv ottani kiadását, hogy úgy ítélték meg, Janke kívülállóként objektív és kritikus módon tudja megközelíteni a témát. Schenk egyúttal úgy vélte, Janke kiváló kutatómunkát végzett.