Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Benyújtotta előterjesztését Gál Kinga az Európai Rendőrakadémia budapesti elhelyezéséről

Benyújtotta előterjesztését Gál Kinga az Európai Rendőrakadémia budapesti elhelyezéséről

2014. 01. 30.

A magyar kormány erre irányuló ajánlata "teljesíti az összes kívánalmat, és az előadó véleménye szerint megfelelő ajánlat" – olvasható Gál Kinga előterjesztésében.
A jelenleg Nagy-Britanniában működő CEPOL – az EU-országok rendőrtovábbképzését szervező, azt részben irányító ügynökség – új elhelyezéséről azért kell dönteni, mert London úgy határozott, hogy idén bezárja a bramshilli oktatási központot.
Hat más tagállam mellett Magyarország is benyújtotta pályázatát a CEPOL elhelyezésére. Tavaly október 8-án az uniós országok belügyminiszterei a magyar pályázat elfogadása mellett foglaltak állást.
Az Európai Bizottságnak az volt az eredeti javaslata, hogy vonják össze a CEPOL-t az EU-országok rendőrségeinek együttműködési szervezetével, az EUROPOL-lal, amelynek a székhelye Hágában van. Ezt az összevonást azonban sem a tagállamok, sem az Európai Parlament többsége nem támogatja, márpedig a döntő szót a tagállami kormányokat megjelenítő Tanácsnak és az EP-nek együttes döntéssel kell kimondania.
Gál Kinga előterjesztése szerint a CEPOL fontos szerepet tölt be, hiszen amellett, hogy továbbképzést nyújt a bűnüldözés terén, "a határokon átnyúló bűnüldözési együttműködés ösztönzése érdekében kapcsolatteremtési lehetőséget biztosít az európai rendőrtisztviselők számára". Az intézmény szerepe tovább fog erősödni az európai bűnüldözési képzési rendszer létrehozásával, amire már szintén van benyújtott javaslat. Gál Kinga szerint a CEPOL intézményi függetlenségét meg kell őrizni.
A magyar néppárti EP-képviselő kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban kialakult bizonytalanság rossz hatással volt az ügynökség működésére. A bizonytalanság miatt a CEPOL nehezen tud motivált személyzetet vonzani és alkalmazni. Az előadó ezért úgy gondolja, hogy gyors döntésre van szükség az új székhelyet illetően.
A társjelentéstevők közül a szocialista Göncz Kinga egyetértett mind azzal, hogy mielőbb döntést kell hozni, mind pedig azzal, hogy a CEPOL függetlenségét fenn kell tartani. Cornelis de Jong, az Egységes Európai Baloldal holland EP-képviselője ugyanakkor óvott a sietségtől, és az alternatív elhelyezési elgondolások alapos mérlegelését szorgalmazta. Az Európai Bizottság jelen lévő képviselője azt mondta: érzékelik az ellenkezést az EUROPOL és a CEPOL összevonásával szemben, ám egyfelől a két szervezet közötti szinergiák jobb hasznosításának, másfelől a takarékosságnak a szempontjára tekintettel továbbra is elképzelhetőnek tartják, hogy mindkét intézmény Hágában legyen.
A Gál Kinga által most benyújtott előterjesztéshez jövő kedd délig módosító indítványokat lehet benyújtani, majd az EP szakbizottsága, a LIBE napirendre tűzi annak megvitatását. Tekintettel arra, hogy a parlamentnek a Tanáccsal is egyetértésre kell jutnia, a kérdés várhatóan csak tavasszal – márciusban vagy még inkább áprilisban – kerülhet az EP plénuma elé végszavazásra. Tekintettel arra, hogy májusban EP-választásokat tartanak, az áprilisi az utolsó lehetséges időpont arra, hogy a jelenlegi összetételű parlament zárhassa le az ügyet, mielőtt a CEPOL-nak el kell költöznie Nagy-Britanniából.

Forrás: MTI