Kisebbségi Munkacsoport

Bemutatták az Alapjogi Ügynökség első kisebbségekkel foglalkozó jelentését az EP-ben

Bemutatták az Alapjogi Ügynökség első kisebbségekkel foglalkozó jelentését az EP-ben

2010. 06. 18.

Gál Kinga európai parlamenti képviselő (Fidesz) által elnökölt ülésen az Alapjogi Ügynökség igazgatója, Morten Kjaerum és Gabriel N.Toggenburg és a szervezet egyik kutatási vezetője, kisebbségjogi szakértője vett részt meghívott vendégként. Morten Kjaerum az ülés keretében mutatta be először az ügynökség első kisebbségekkel foglalkozó jelentését ("Respect for and protection of persons belonging to minorities – An update 2008-2010"), amelyet a közeljövőben tesznek nyilvánossá. Az igazgató kitért a Lisszaboni Szerződés és az Alapjogi Karta újításaira, melyek először említik a "nemzeti kisebbség" kifejezést a közösségi joganyagban. A jelentés elkészítése ezt a Lisszabon utáni állapotot tükrözi. 
 
Gál Kinga üdvözölte a FRA témában készült jelentését, amely az első fontos állomása a szervezet kisebbségekkel kapcsolatos munkájának. A néppárti politikus hozzászólásában hangsúlyozta a munkacsoporttal kialakítandó jövőbeni együttműködés lehetőségeit és annak fontosságát. A néppárti politikus felajánlotta, hogy annak érdekében, hogy a jövőbeni jelentések részletesebbek lehessenek, az ügynökség támaszkodhat a munkacsoport kisebbségi tagjainak helyismeretére és szaktudására.
 
A képviselők sorából érkező vélemények többsége arra vonatkozott, hogy nem szerencsés együtt kezelni Európa új és régi, őshonos kisebbségeit, a különböző csoportokat érintő kérdések, más-más megoldást igénylenek. Több képviselő is javasolta, hogy az Alapjogi Ügynökség a jövőben készítsen olyan jelentést is, amely kizárólag hagyományos kisebbségekkel, nemzeti közösségekkel és nyelvi kisebbségekkel foglalkozik.