Kisebbségvédelem

Bakk Miklós politológus kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat

2017. 06. 16.

Bakk Miklós politológus, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense kapta idén a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által alapított, kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységért odaítélt Lőrincz Csaba-díjat.

A pénteki budapesti átadóünnepség megnyitásaként Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője azt hangoztatta, hogy mindig örömmel vesz részt az alapítvány rendezvényein, mert úgy gondolja, a szervezet hozzájárul a Kárpát-medencében élő magyarság összekapcsolásához, igaz barátságok elmélyítéséhez.

Mint mondta, a Lőrincz Csaba-díj alapítása óta vállalja, hogy a kitüntetett által megnevezett fiatal eltölthet egy hónapot brüsszeli irodájában.

Ez segíthet abban, hogy az ösztöndíjas jobban eligazodjon az európai uniós színtéren – vélekedett, hangsúlyozva: a gesztusra Lőrincz Csaba szellemisége és barátsága kötelezi.

Gál Kinga úgy fogalmazott, hogy hálátlan és sziszifuszi feladat a hagyományos nemzeti közösségek jogvédelme az unióban. Bár rendszeresen fordulnak konkrét problémákkal az Európai Bizottsághoz, mindig semmitmondó választ kapnak, amely szerint nem tartozik az intézmény hatáskörébe a kérdés. Ugyanakkor hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy folyamatosan napirenden tartsák ezeket a témákat.

Az európai parlamenti képviselő szerint a gyakorlati szempontok mellett elengedhetetlen a kisebbségi kérdés elméleti kutatása, és Bakk Miklós Erdély egyik legjobb elméleti szakértője. Ahogyan a díjazott megfogalmazta, stratégiaváltásra van szükség, amely a Székelyföldet is a modernizációs centrumok közé emelné, ahonnan minták sugároznának szét – mondta Gál Kinga. Azt kívánta, minél többen olvassák Bakk Miklós gondolatait, és használják azokat a mindennapokban.

Kilencedik alkalommal adják át a kitüntetést

Köszöntőjében Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője úgy fogalmazott, a díjnak kettős küldetése van: az emlékezés Lőrincz Csabára, egy nagyszerű emberre, barátra, kutatóra, gondolkodóra, aki hosszú ideig érdemben alakította, meghatározóan formálta a Fidesz nemzetpolitikai törekvéseit; valamint azok munkásságának elismerése, akik továbbviszik az ő szellemiségét.

A kitüntetést kilencedik alkalommal adják át – jegyezte meg.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke közölte, a kuratórium döntése azért esett Bakk Miklósra, mert ezzel kívánják méltányolni kiemelkedő elméleti, kutatói és oktatói tevékenységét a kisebbségjogi és politikatudományi területen, különös tekintettel a több évtizedes következetes kiállására a közösségi autonómiák ügye mellett.

Szavai szerint “alkati és életmódbeli rokonság” van a díj névadója és a díjazott között. Lőrincz Csaba és Bakk Miklós egyaránt elkötelezett elméleti megalapozói az autonómia kérdésének. Nem olyan tudósok azonban, akik bezárkóztak a kutatói világ elefántcsonttornyába, hanem olyanok, akik “a piszkos munkát” is elvégezték: ha kellett, beleártották magukat a politikába.

Nem zárkózott el a kitüntetett attól, hogy álláspontját közéleti vitákban is képviselje

Ugyanakkor a határ egyik oldalán sem tudták őket beszippantani a magyar politikai szekértáborok, egyetlen párt házi ideológusaivá sem váltak. Bakk Miklós “székhelye” továbbra is a független egyetem – szögezte le. Hozzáfűzte: a díjazott töri az utat, és nem aszfaltozott sztrádákon halad, amivel példát is mutat.

Lőrincz Csaba és Bakk Miklós az autonómia alakjai, szabad és európai emberek – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki a kitüntetett publikációinak fontosságára is kitért. A díjazottat Vizi Balázs jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Központ Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa is méltatta. Hangsúlyozta Bakk Miklós autonómiához kötődő munkásságának fontosságát.

A kitüntetett nem zárkózott el attól, hogy elméletileg megalapozott álláspontját akár törvényjavaslat kidolgozásával, akár a közéleti vitákban való részvétellel képviselje. Kreatív tudományos megközelítése és közéleti felelősségvállalása Lőrincz Csaba méltó örökösévé teszi – jelentette ki Vizi Balázs.

Bakk Miklós nagy elismerésnek érzi a díjat

Bakk Miklós úgy fogalmazott, hogy nagy elismerésnek érzi a díjat, mert az olyan szellemi holdudvart rajzol ki, amelyhez tartozónak érzi magát. A rendezvény végén a kitüntetett A nemzet a 21. században címmel tartott előadást.

Meglátása szerint a nemzet nem hal el, nem szűnik meg. Inkább drámaian átalakul, de a 21. században is létezik majd. Álláspontja alátámasztására három érvet hozott fel.

Úgy vélekedett, a nemzet behelyettesíthetetlen. Mindaddig, amíg a kormányzás a világban állami keretek között zajlik, a nemzet létét sem tudják igazán temetni.

Másrészt, a nemzet egyszerre élet- és értékközösség, a legmagasabb szinten vegyíti ezt a két alapvető típust. Végül a nemzeti létmód természetességéről beszélt.

A nemzet tulajdonképpen a mindennapi természetes létezés élményét is jelenti, ezért igenis van jövője – jelentette ki Bakk Miklós.

forrás: www.hirado.hu

IMG_0745IMG_0761IMG_0769