Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Az ügyvédhez való joggal gazdagodnak az EU polgárai

Az ügyvédhez való joggal gazdagodnak az EU polgárai

2013. 09. 09.

A jelentés keddi megszavazását, illetve tagállami átültetését követően, ha egy uniós állampolgárt az EU valamelyik tagállamában büntetőeljárás alá vonnak, alanyi jogon megilleti majd őt az ügyvédi segítséghez való jog.
 
"Az irányelv alapvető fontosságú, hiszen a belső határokkal már nem rendelkező Európában nem csak a személyek, áruk, tőke és szolgáltatások szabad áramlására van szükség, hanem arra is, hogy az esetlegesen büntetőeljárásba kerülő állampolgárok ismerjék jogaikat, megértsék az eljárást, meg tudják értetni magukat, és nem utolsó sorban jogi, ügyvédi segítséget kapjanak az eljárás során – határoktól függetlenül" – mondta felszólalásában a néppárti politikus.
 
Az irányelvnek köszönhetően a tagországok egy büntetőjogi eljárás első pillanatától, az eljárás lefolytatásáig kötelesek ügyvédi segítséget biztosítani a gyanúsított állampolgároknak, illetve garantálni kell a gyanúsított és az ügyvéd közötti folyamatos kapcsolattartást, az ügyvéd eljárásban való aktív részvételét. A családtagokkal való kapcsolattartás lehetőségének biztosítását ugyancsak rögzíti az irányelv.
 
"A tolmácsoláshoz és az információhoz való jog biztosítása mellett az ügyvédi segítséghez való hozzáférés joga is azon garanciák közé tartozik, amelyektől a közösségi jog kézzelfoghatóvá, életszagúvá válik"– emelte ki felszólalásában Gál Kinga fideszes EP-képviselő.