Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

„Az önkéntesség nem ismer határokat”

„Az önkéntesség nem ismer határokat”

2013. 12. 10.

"Szavazatommal támogattam Scurria képviselő társam önkéntességről szóló újabb jelentésének elfogadását néhány nappal az Önkéntesség Világnapja után (december 5.). Örülök, hogy az önkéntesség témakörében újabb jelentés született, amely biztosítja e fontos téma napirenden maradását az Európai Parlamentben.
 
Az önkéntesség fontosságát és szerepét már több alkalommal is hangsúlyoztam felszólalásaimban. Egyrészt kiemelném az önkéntesség határokat nem ismerő, nemzeteken átnyúló jellegét. Ez egy olyan terület, ahol a gyakorlatban is megvalósulhat az Unió határtalansága, egymás megismerése és egy közös, európai célért való összefogás.
 
Másrészt nagyon fontosnak tartom, hogy az önkéntes tevékenység végzése formálja a fiatalok, a jövő generáció világképét, értékrendjét. Egymásért, illetve másokért tenni valamit ingyen, a közös munka öröméért, az összefogás jegyében az önkéntesség igazi szépsége, fizetsége. Az önkéntesség egy kétoldalú "kapok-kapok" helyzet – nem csak az nyer belőle, aki "kapja", akiért tesznek, hanem annak is javát szolgálja, aki adja."