Nemzeti érdekérvényesítés

Az önkéntesség és a határok nélküli összefogás ereje

Az önkéntesség és a határok nélküli összefogás ereje

2013. 07. 02.

"Az elmúlt néhány hét folyamán szinte percenként jelentek meg sokkoló képek és cikkek az elmúlt évszázadok egyik legnagyobb árvízéről, mely Közép- és Kelet-Európát sújtotta.
 
Emberek ezrei álltak a gátakon önkéntes munkájukkal járulva hozzá a védekezéshez. Mindenki lehetőségének és adottságainak megfelelően tette a dolgát a legnagyobb szervezettség mellett. Magyarországon például megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács a különböző segélyszervezetek és az érintett hatóságok részvételével annak érdekében, hogy egyesítsék erőforrásaikat és megosszák a feladatokat a hatékony védekezés céljából.
 
Június 4-án a Nemzeti Összetartozás Napját ünnepeljük Magyarországon. Idén egy természeti katasztrófa gyakorlatba ültette ezt a gondolatot. Ismerősök és idegenek példaértékű módon fogtak össze a bajban nem csak szóban, hanem tettekkel is bizonyítva az önkéntesség és a határok nélküli összefogás erejét és értékét.
 
Örömömre szolgál, hogy mi itt az EP-ben is ilyen gyorsan reagálunk a történtekre, hiszen a minket megválasztott állampolgárok számítanak ránk a bajban, de a károk helyreállítása során is. Remélem, hogy ezzel a mostani határozattal valóban teljesítjük kötelességünket, és kézzel fogható segítséget fognak kapni az uniós forrásokból az árvíz által sújtott polgárok és háztartások."