Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Az Európai Parlament a határok nélküli Európáért

Az Európai Parlament a határok nélküli Európáért

2006. 10. 23.

Tegnap az esti órákban vitatta meg az Európai Parlament a második generációs Schengeni Információs Rendszer jogalapját megteremtő jogszabályokat, amelyeknek szavazására szerdán kerül sor a strasbourgi plenáris ülésen.

Mérföldkőnek nevezte a parlamenti szavazást Gál Kinga néppárti képviselőnő a vitához való hozzászólásában: "ezzel a lépéssel is azt jelzi a Parlament, a maga részéről mindent megtesz, hogy a bővítés során tett ígéretek teljesüljenek: a határok ténylegesen megszűnjenek az Európai Unión belül – az új tagállamok polgárai számára is".

Gál Kinga felszólalásban kiemelte: nagyon fontos, hogy az együttdöntési eljárás során a Tanács és a Parlament már az első olvasatban egyezségre jusson, hogy elkerüljük a további késedelmet. "Furcsa és kérdőjelekkel teli, hogy ameddig itt a Parlamentben a jogi háttér mielőbbi megteremtéséért küzdünk, addig a Tanácsban a kormányok olyan kitétel mellett szavaznak, ami szükségszerűen késlelteti a megoldást" mondta el a képviselőasszony.

A Schengeni belső határok megnyitásához vezető út legsarkalatosabb kérdése Gál Kinga szerint az, hogy mikor lesz az új tagállamoknak lehetősége csatlakozni a Schengeni Információs Rendszerhez. A közösségi intézmények hitelességét veszélyezteti az, ahogyan a schengeni övezet bővítését kezeli a Tanács és a Bizottság – sérelmezi a képviselőasszony.  A kifogás a kibővített Schengeni Információs Rendszer (SIS II) a tervezettnél sokkal lassúbb elkészülte. "De indokolhatja-e ez egy egyértelműen diszkriminatív helyzet fennállását? Nem felelőtlenség-e ilyen mértékű biztonsági deficitet terhelni az új tagállamokra?" tette fel a kérdést Gál Kinga felszólalásában.

Magyarország számára a schengeni rendszerhez való csatlakozás, és ezáltal a határok megszűnése, a polgárok szabad mozgása a közvélemény szemében az uniós csatlakozás hitelességének egyik záloga. "Ezért minden javaslatra nyitottnak kell lennünk, amelyek valós megoldást jelenthetnek az eredeti határidő minél pontosabb betartásában" hangsúlyozta a képviselőnő.