Külpolitika

Az Európai Bizottság nem elég határozott Szerbiával szemben!

Az Európai Bizottság nem elég határozott Szerbiával szemben!

2011. 10. 13.

A szeptemberben elfogadott vagyon-visszaszolgáltatási törvény önmagában kiemelt fontosságú törvénye Szerbiának. A jogszabály azonban olyan rendelkezést tartalmaz, mely nyíltan szembemegy a közös európai értékekkel, hiszen jogi formában szentesíti a kollektív bűnösség elvét. Ez a tény a jelentés összeállításakor azonban láthatóan elkerülte a Bizottság figyelmét.
 
Európa elutasítja a kollektív bűnösség elvét, az igazságszolgáltatás csakis az egyéni felelősség elve alapján ítélkezhet. Ha ezen elvekkel ellentétes jogszabály születhet a Bizottság asszisztálása mellett egy tagjelölti státusra váró országban, az nemcsak a szerb kormányra vet rossz fényt és nehezíti meg a tagjelölti státus megszerzését, hanem a Bizottság hozzáértését és munkáját is megkérdőjelezi.
 
Ezért határozottan felszólítjuk az Európai Bizottságot, mint az európai értékek őrét, hogy sürgősen tegyen meg minden lépést, hogy a törvény kifogásolt cikkelye a decemberi tanácsi döntés előtt módosításra kerüljön.
 
Gál Kinga az októberi miniplenárison az egy perces felszólalások során szót emelt a kollektív bűnösség alkalmazásával szemben.
 
 
Gál Kinga a kárpótlási törvényről a Duna Tv híradójában.