Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

„Az EU-ban semmilyen negatív diszkriminációnak nincsen helye”

„Az EU-ban semmilyen negatív diszkriminációnak nincsen helye”

2012. 05. 22.

A vitához a néppárti képviselő írásbeli hozzászólást adott le, melynek teljes szövege alább olvasható:

"Az Európa Unióban semmilyen negatív diszkriminációnak nincsen helye, minden ilyen jellegű zaklatás ellen fel kell lépni. Nem engedhetők meg sem a szexuális, sem az etnikai, sem pedig a nemzeti kisebbségek elleni fellépések. Az alapvető emberi jogok védelmének ez a kézzelfogható lényege, alapja. Én, és a néppárti magyar delegáció, amelyiknek tagja vagyok, évek óta következetesen elítél minden ilyen hátrányos megkülönböztetést.

Ugyanakkor jómagam, aki e megkülönböztetés ellen küzdök, elszomorítónak és elgondolkodtatónak tartom, hogy az a Parlament, amely közel félévente fogad el határozatot a homofóbia ellen, öt éve nem fogadott el határozatot a nyelvi és a nemzeti kisebbségeket érő nagyon komoly jogsértések, megalázó diszkrimináció ellenében, amely százezreket érint az Unió számos tagállamában. Az EU lakosainak 10%-át éri ez a fajta megkülönböztetés nap, mint nap.

Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a homofóbia elleni küzdelemhez leadott szocialista, liberális és zöld frakciók által beterjesztett határozat-tervezetek ugyanazon a csúsztatáson alapulnak: Magyarország esetében olyan fővárosi közgyűlés elé beterjesztett módosító javaslatok miatt bélyegeznek meg egy országot, amely ott a helyi közgyűlés szintjén elbukott, leszavazták. Mi nagyon jól tudjuk itt a Parlamentben, mi a leszavazott módosítók sorsa, értelme: az égvilágon semmi. Ezért megbélyegezni Magyarországot politikai rosszakaratot feltételez. Az ilyen és az ehhez hasonló határozati szövegek teszik komolytalanná az EP munkáját."