Látogatócsoport

Az erdélyi magyarság képviselői Brüsszelben

Az erdélyi magyarság képviselői Brüsszelben

2006. 03. 22.

A küldöttség az önkormányzatiság és a szubszidiaritás, a magyar nyelvű felsőoktatás, valamint az államosított egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról tárgyalt az Európai Bizottság illetékes tisztségviselőivel, az unió bővítésével foglalkozó európai parlamenti képviselőkkel. A küldöttséget fogadta Elmar Brok az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnöke.   

Tőkés László püspök sikeresnek értékelte a megbeszéléseket. Elmondta: mindenütt a problémák iránt nyitott, értő tárgyalófelekkel találkoztak. Magyarország uniós csatlakozása óta az erdélyi magyarságnak egészen új lehetőségei nyíltak az érdekérvényesítésre. Ma már az RMDSZ megfigyelői is dolgoznak az Európai Parlamentben, hangsúlyozta a püspök egy mai – Gál Kinga néppárti képviselőnővel közösen tartott – sajtótájékoztatón az Európai Parlamentben.

"Az autonómia elvét jöttünk képviselni – pártpolitikától függetlenül. A közösségi önkormányzati jogainkért küzdünk.  Román állampolgárként jöttünk, Románia sikeres integrációja a célunk. Alapvető érdekünk, hogy Románia teljesíteni tudja az uniós tagsághoz szükséges feltételeket." mondta el Tőkés László.  A küldöttség tagjaként Bodó Barna egyetemi tanár, a Bólyai Kezdeményezés, valamint a Civil Kongresszus vezetője a magyar nyelvű oktatás fontosságát emelte ki.  Sógor Csaba, az RMDSZ szenátora elmondta, pártja az autonómia mindhárom formáját, a személyelvű a kulturális és a területi autonómiát egyaránt támogatja. 

Gál Kinga EP képviselő a tapasztalatokat összegezve elmondta: "Az európai intézmények, ezen belül is az Európai Parlament képviselői egyre érdeklődőbbek és egyre többet tudnak az erdélyi magyar kisebbség ügyéről. Figyelik, mi zajlik Romániában.  Az erdélyi magyar küldöttség munkáját kifejezetten nagy érdeklődés kísérte."