Nemzeti érdekérvényesítés

Az eljárás vége előtti ítélethozatal, az autoriter módszer

Az eljárás vége előtti ítélethozatal, az autoriter módszer

2012. 02. 09.

"A nyolc éves szocialista-liberális kormányzat katasztrofális örökséget hagyott a jelenlegi Fidesz-KDNP kormányra. A gazdasági és szociális nehézségek, az államcsőd közeli állapot, a közbiztonság hiánya elengedhetetlenné tették a mélyreható változtatásokat. A magyar választók akaratából az új jobbközép kormány egyértelmű mandátumot kapott, hogy szakítson az előző kormányok politikáival és újítsa meg az országot. Ennek megfelelően és felelősen járt el a Fidesz-KDNP kormány akkor, amikor számos új törvényt, s egy új alkotmányt fogadott el" – mutatott rá Gál Kinga.

"Érthető, hogy a változások gyors ütemét megnövekedett figyelem kíséri és sok kérdés merül fel a törvénykezés tartalmával kapcsolatban. Nyitottak vagyunk a kritikákra és tanácsokra, feltéve, hogy azok tényeken és ésszerű érvelésen, nem pedig érzelmeken és előítéleteken alapulnak. Éppen ezért sajnálatos, hogy a Magyarországgal és az egyes törvényekkel kapcsolatos állításokból hiányoznak a valódi érvek és az objektivitás. Számos tárgyi tévedés is elhangzik, mint ezt tapasztalhattuk a strasbourgi plenáris vitán, s a mai LIBE szakbizottsági meghallgatáson is" – emelte ki Gál Kinga.

 "A magyar kormány az elmúlt hetekben számtalanszor világossá tette: amennyiben az Európai Bizottság elemzése úgy találja, a magyar kormány megtalálja a megoldást, s megteszi a szükséges módosításokat. Ez a viták rendezésének európai módja, nem pedig kiabálni, elítélni és megbélyegezni kormányokat" – tette hozzá Gál Kinga, a LIBE bizottság alelnöke.

"Az Európai Parlament Néppárti Képviselőcsoportja felszólít a magyar kormány és az Európai Bizottság között zajló tárgyalások tiszteletben tartására. A magyar kormány nyilatkozata a mai meghallgatáson ismét megerősítette, hogy kész a konstruktív párbeszédre, nyitott az EB elemzésére és kész a megfelelő módosításokat meghozni. Ez is bizonyítja a magyar kormány az európai intézményekbe vetett bizalmát, valamint elkötelezettségét az európai értékek és normák iránt" – hangsúlyozta Simon Busuttil igazság- és belügyi néppárti koordinátor.

"Felelőtlenség aláásni ezt a folyamatot politikai hisztériakeltéssel és szankciókkal való fenyegetéssel. Ez ugyanis meggyengíti a magyar polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát és csorbítja az Európai Parlament hitelességét, ami a politikai extrémizmus megerősödéséhez és az euroszkepticizmus növekedéséhez vezet" – mutatott rá Simon Busuttil.

A közlemény eredeti, angol nyelvű szövege ITT olvasható.