Rendezvények

Az egymás iránti felelősség kiüresedik az Európai Unióban

Az egymás iránti felelősség kiüresedik az Európai Unióban

2012. 11. 09.

A transzformációs folyamatok és az európai identitástudat című panelbeszélgetés egyik megnyitó előadását tartotta a Magyar-Német Fórum első napján Gál Kinga. A néppárti politikus beszédében felhívta a figyelmet a gazdasági válsággal megjelenő európai értékválságra, ami miatt általánosaz elbizonytalanodás az európai társadalmakban. "Ebben a helyzetben a legkitettebbek gyermekeink. A fiatalok, a jövő generációk számára vissza kell hoznunk az értékalapú nevelést, mert annak hiánya a közönyhöz, önfeladáshoz vezet" – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Beszédében Gál Kinga kitért a felelősség kérdésére is. "Felelősségtudatra van szükség az egyén részéről, felelősségre az állam és az Unió részéről, hiszen mára ezek a fogalmak kiüresedtek." A mostani gazdasági válságban, még inkább előkerül ez, a közpénzek védelme szempontjából ugyanúgy, mint az átláthatóság és a közélet tisztasága szempontjából. "Mindez abban az esetben lesz elérhető, amennyiben egy erős, elkötelezett Európa létrehozásán dolgozunk, amely határozott a védendő értékek, elvek és az identitása tekintetében, és nem fél ezekért felelősséget vállalni. Magyarország és Németország ma ezen országok közé tartoznak. Mindkét nép egy élhetőbb, biztonságosabb és erősebb Európát szeretne nyújtani állampolgárainak, amelynek köszönhetően ők is magabiztosabbá válnak" – mondta a képviselő.

Gál Kinga szerint a két ország viszonyában a következő években mindennél fontosabb szerepet kell, hogy betöltsön a fiatalság és a civil társadalom, hogy az együttműködések erősödjenek, és a kapcsolatok még tovább nemezelődjenek. Beszédében a fideszes képviselő külön kiemelte a "híd-szerepet" betöltő diaszpórák és nemzeti kisebbségek fontosságát, hiszen e közösségek is erősítik és gazdagítják országainkat.

Háttér: 2012-ben a 22. alkalommal került megrendezésre a Magyar-Német Fórum, mely a két ország közötti kapcsolatok egyik legfontosabb intézménye. Az idei berlini rendezvényt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a berlini Európai Politikai Intézet szervezte a magyar és a német külügyi tárca támogatásával. A rendezvényena két ország legmagasabb szintű külügyi vezetése, parlamenti képviselők, politikusok és civil intézmények vezetői, valamint egyetemi professzorok vettek részt. Az aktuális kétoldalú kérdések mellett számos európai integrációs, illetve regionális együttműködési kérdést is megvitattak a fórum keretein belül.