Kisebbségvédelem

Az uniós politikák nem mehetnek a kulturális sokszínűség rovására

2018. 04. 19.

A Gál Kinga vezette európai parlamenti Kisebbségi Munkacsoport mai ülésének vendégei a Székely Nemzeti Tanács (SzNT) képviselői voltak. Izsák Balázs elnök és Dabis Attila külügyi titkár bemutatták az uniós kohéziós politika kudarcát a közép-romániai magyarok lakta régióban. Gál Kinga fideszes EP-képviselő rámutatott: „Az Uniónak a kulturális sokszínűségét kellene védenie, de ha már nem teszi, legalább ne rombolja ott, ahol a nemzeti kisebbségi közösségek a többséget alkotják”.

 

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke bemutatójában elmondta, hogy 2007-2013 között a GDP növekedése a Közép-Romániai Fejlesztési Régió román többségű megyéiben folyamatos volt, addig a magyarlakta (Hargita és Kovászna) megyékben elhanyagolható növekedést mutatott.  2013-2017 között ez a szakadék csak nőtt. A román többségű megyék tovább fejlődtek, a magyarlakta megyék stagnáltak. Az elhangzottak szerint mivel 1997-ben az 1 főre jutó GDP nagyon közel állt egymáshoz ezekben a megyékben, a fejlődésben való megtorpanás az uniós pénzek egyenlőtlen elosztása vagy az ezekhez való hozzáférés hiánya miatt történt. Ezáltal közvetve uniós források járulnak hozzá a nemzeti, hagyományos értékek rombolásához. A felszólalók kérése az volt, hogy a képviselők fontolják meg jogszabály kezdeményezés elindítását az EP-ben a hátrányos helyzetű nemzeti régiók védelmében. Továbbá kérték, hogy szüntessék meg a kimutatható közvetett diszkriminációt.

Az ülésen megvitatták Dabis Attila magyar jogvédő Romániából való kitiltásának ügyét is. Gál Kinga néppárti politikus zárszavában a bemutatott nemzeti régióra vonatkozó adatokat meggyőzőnek tálalta. Továbbá bejelentette, hogy Dabis Attila ügyében a Kisebbségi Munkacsoport tagjai kérdést intéznek majd az Európai Bizottsághoz, Frans Timmermans első alelnöknek címezve.