Migráció

Az Unió forrásait nem betelepítésre, hanem hatékonyabb határőrizetre kell használni

2018. 10. 04.

„A baloldal és liberálisok által kezdeményezett vita nem más, mint a migránspárti erők legújabb megnyilvánulása, amellyel újra nyomást próbálnak gyakorolni a kötelező kvótát ellenző tagállamokra” – jelentette ki Gál Kinga a szerda esti strasbourgi plenáris vita kapcsán, amely a Földközi-tengeren kialakult humanitárius sürgősségi helyzetet tárgyalta, különös tekintettel a helyi és regionális hatóságok támogatására.

 

Gál Kinga fideszes EP-képviselő rámutatott: a balliberálisok úgy állítják be a kialakult bevándorlási helyzetet, mintha a tagországok helyi hatóságai egyetértenének és támogatnák az illegális migránsok kötelező betelepítését a településeikre. Mintha a tagállamok kormányai jelentenék az egyetlen akadályt a bevándorlók elhelyezésére és a betelepítések végrehajtására, ezért követelnek nagyobb hozzáférést az említett hatóságok számára a megfelelő finanszírozási eszközökhöz. „Fel szeretném hívni a baloldali és liberális képviselők figyelmét, hogy csak Magyarországon több mint 2000 település önkormányzata hozott határozatot a kényszerbetelepítés ellen. Ugyanis látható, hogy Nyugat-Európában a bevándorlás párhuzamos társadalmak kialakulásához vezetett, és mai napig kezelhetetlen társadalmi feszültséget hozott létre” – hangsúlyozta Gál Kinga.

A fideszes politikus szerint a megoldás nem az önkormányzatok migránsbetelepítésre szánt finanszírozásának növelése, hiszen az illegális migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell. „Semmilyen kötelező betelepítési kvóta nem lenne képes enyhíteni vagy megoldani a migrációs válságot, hanem épp ellenkezőleg, a szétosztás reményében egyre több migráns kelne útra Európa felé. Hasonló húzótényezőt (pull-faktor) képviselnek a Földközi-tengeren a migránsokat „mentő” majd Európában szállító NGO-hajók. Ezek az embercsempészek üzleti modelljét erősítik, melynek véget kell vetni” – tette hozzá a néppárti képviselő.

„Az Unió forrásait a hatékonyabb határőrizetre, illetve a migrációs válság gyökereinek kezelésére kellene használni, ott segíteni, ahol a baj keletkezik, hogy a bevándorlók már el se induljanak életveszélyes útjukra” – zárta nyilatkozatát Gál Kinga.