Bővítés

Az Unió egyértelmű biztonsági és gazdasági érdeke a Nyugat-Balkán integrációja

2021. 06. 24.

Ma szavazta meg az Európai Parlament az éves Bosznia-Hercegovina jelentését. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a jelentés vitáján figyelmeztetett: „Az EU elveszítheti a nyugat-balkáni országokat, amennyiben nem tesz konkrét lépéseket azok EU-csatlakozásának felgyorsítására, pedig az Unió egyértelmű biztonsági és gazdasági érdeke a Nyugat-Balkán integrációja”. Deli Andor, vajdasági származású fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy az EU jövője nem választható el a közvetlen környezetétől, elsősorban a Nyugat-Balkán térségtől. Ezért a tagjelölt országoknak helyet kell biztosítani az Európa jövőjéről szóló konferencián annak érdekében, hogy a térség polgárai is elmondhassák véleményüket arról, hogy milyen Európában szeretnének élni.

Gál Kinga elmondta: „Ha az Unió nem cselekszik hamarosan, akkor saját hitelességét kérdőjelezi meg és könnyen elveszítheti a régió EU-ba vetett bizalmát, utat engedve más országok befolyásának megnövekedésére. Ezért mihamarabb pozitív politikai üzenetet kell küldeni Bosznia-Hercegovinának a tagjelölti státusz megadásával.”

„Dicsérendő Bosznia-Hercegovina helytállása a migrációs válságban, amely komoly kihívást jelent a számukra. Fontos, hogy az illegális migráció megállítása még az EU határai előtt megtörténjen, ehhez pedig minden segítséget meg kell adni Bosznia-Hercegovinának, mint ahogyan Magyarország teszi azt” – zárta felszólalását Gál Kinga.

Deli Andor kiemelte, Európa jövője nem csak a jelenlegi EU tagállamokról szól, ebbe a jövőképbe beletartoznak a tagjelölt országok is, mint amilyen Bosznia Hercegovina, Szerbia vagy Montenegró. Hozzátette, hogy nem adhat úgy bizonyosságot az EU ezeknek az országoknak a bővítési szándék őszinteségéről, ha még egy konferenciára sem kapnak meghívást. Erről szólt az a Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Ausztria által megindított kezdeményezés is a Tanácsban, amellyel kérték a nyugat-balkáni országokat bevonását” – hangsúlyozta az EP-képviselő, kérve a konferencia vezetőségét, hogy ne mulasszon el egy ilyen lehetőséget a tagjelölt országokkal történő párbeszédre!