Nemzeti érdekérvényesítés

Az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek kérései süket fülekre találnak az Európai Unióban

2022. 12. 15.

A nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló ENSZ-nyilatkozat kiadásának 30. évfordulója kapcsán tartott ma vitát az Európai Parlament. Sajnálatos, hogy a témához kapcsolódó EP határozat elfogadása a magyar baloldali képviselők ellenszavazatai miatt nem kerülhetett napirendre. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólalásában elmondta: „Több millió uniós polgárt másodrendű állampolgárként kezelnek az Unió számos tagállamában. A diszkriminációellenesség élharcosa, az Európai Bizottság, ezen közösségek védelmével még foglalkozni sem hajlandó. A kettős mérce áldozatai ők”. Bocskor Andrea a vitában hangsúlyozta: „Fontos, hogy az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek jogai ne csak papíron létezzenek, hanem valóságban is. Azonban az európai döntéshozók, kettős mércét alkalmazva csak egyes kisebbségek problémáit vizsgálják nagyító alatt, míg a hagyományos nemzeti kisebbségeket érintő jogsértések fölött szemet hunynak.”

Gál Kinga emlékeztetett: „30 éve abban reménykedtünk, hogy az ENSZ határozata elősegíti majd az európai kisebbségvédelmet is.” A képviselő 2004 óta küzd az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelméért az Európai Parlamentben. „A Kisebbségi Munkacsoport társelnökeként azóta is azzal szembesülök, hogy több millió uniós polgárt, köztük magyarok százezreit, másodrendű állampolgárként kezelnek az Unió számos tagállamában. Diszkrimináció, jogsértések sokasága, az anyanyelvhasználat korlátozása vagy hiánya ellenére az Európai Bizottság nem kívánja ezen kisebbségek jogait megvédeni. Így a kettős mérce áldoztatává válnak, kéréseik süket fülekre találnak.” – mondta el a fideszes képviselő. „Gondoljunk csak a milliók által támogatott két kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésre, melyeket a Bizottság laza kézmozdulattal sepert le az asztalról. Az Európai Bíróság pedig ítéletben erősítette meg ezt a döntést. Pedig nagy szükség lenne végre egy átfogó európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségvédelmi keretre. Sajnálatos, hogy EP még egy határozatot sem kívánt hozni egy ilyen komoly kérdésben. Az európai intézmények nem tudják átlépni saját árnyékukat” – zárta hozzászólását Gál Kinga.

A delegáció elnöke rámutatott: a magyar baloldal mindig cserben hagyja a határon túli magyarokat: „Eddig sem álltak ki a hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek mellett. Ellenszavazataik miatt az Európai Parlamentben most sem születhetett kisebbségvédelmi határozat.”

Bocskor Andrea kiemelte: „A Nyilatkozat évfordulója jó lehetőséget ad, hogy még inkább odafigyeljünk a nehéz időket élő kárpátaljai magyar közösségre, amelynek fő törekvése, hogy a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban meghozott törvénnyel garantálják a kisebbségi jogaikat és tartsák tiszteletben a szülőföldjén békében élni akaró közösséget!”