Migráció

Az illegális migrációt nem szabad kvóták szerint szétkenni Európán

2018. 01. 17.

„A legnagyobb kihívás, amivel a bolgár elnökségnek meg kell küzdenie: az a migráció. Az nem vezethet további megosztottsághoz a tagállamok között, a migránsokat nem lehet kötelező kvóták szerint szétosztani Európában” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga fideszes EP-képviselő a bolgár soros elnökség bemutatkozó plenáris vitáját követően.

 

Gál Kinga szerint: „Az illegális migráció kapcsán figyelembe kell végre venni egyre több európai polgár akaratát: a külső határainkat meg kell tudnunk védeni, ez elsődleges felelőségünk, a külső határvédelemre fordított milliók – Magyarország részéről – is a szolidaritás fogalomkörébe kell tartozzanak” – hangsúlyozta a képviselő. „A valódi menekülteket az Unión kívül kell kiválasztani a migránsok tízezreitől, segíteni pedig ott kell a világban, ahol a baj van, nem pedig behozni Európába” – tette még hozzá a politikus.

 

Gál Kinga írásbeli hozzászólalásában ugyanakkor felhívta a figyelmet: az Eurobarometer által közzétett felmérések alapján az Európai Uniónak a megkérdezettek 82%-a szerint határozottabban kell fellépnie a terrorizmus ellen. A most készülő Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) ezeket az aggályokat fogja orvosolni, valamint nagymértékben hozzá fog járulni a terrorellenes és az illegális migráció ellenes küzdelemhez, ezáltal növelve az európai állampolgárok biztonságát. A néppárti képviselő örömét fejezte ki, hogy decemberben ideiglenes megállapodás született az észt elnökséggel és reméli, hogy a bolgár elnökség alatt véglegesen sikerül lezárni azt.