Migráció

Az illegális migrációt nem legalizálni, hanem megállítani akarjuk

2018. 10. 02.

Az Európai Parlament plenárisának kedd délelőtti napirendi pontja a soron következő Európai Tanács ülésének előkészítése volt, melynek egyik fő témája ismételten a migráció lesz. A vitában Gál Kinga EP-képviselő a Fidesz-KDNP delegáció nevében kiemelte: „A migrációs nyomás megfékezéséhez meg kell végre védeni az Unió külső határait, ez csakis politikai akarat kérdése”.

 

Az Európai Tanács ülésének immár visszatérő témája a migráció. „Az Unióra nehezedő migrációs nyomás megfékezéséhez meg kell végre védenünk az Unió külső határait szárazföldön és vízen egyaránt. Ez politikai akarat kérdése, az eszközök megvannak hozzá. A Frontexnek ebben lehet szerepe, de semmilyen körülmények között nem veheti ki a kezünkből saját határaink védelmét. Meg kell szüntetnünk az embercsempészek üzleti modelljét, illetve együtt kell működnünk azokkal az országokkal, amelyek képesek a migrációs útvonalak felszámolására, mint például Egyiptom, Marokkó vagy Tunézia”- mondta a néppárti képviselő.

Az évek óta tartó migrációs vitákban az alapvető megoldási lehetőségekről és intézkedésekről sincs egyetértés a tagállamok között. Éppen ezért Gál Kinga felháborodását fejezte ki, hogy az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa, Dimitris Avramopulosz az ENSZ Közgyűlésének egyik kísérő rendezvényén nyílt bevándorláspárti álláspontot fejtett ki. Bár semmilyen felhatalmazása nincs sem az uniós tagországok, sem az európai polgárok részéről, mégis az Unió nevében beszélt olyan intézkedésekről, mint az illegális bevándorlás törvényesítése, az Európába vezető legális útvonalak megerősítése vagy a migránsok európai munkavállalásának támogatása. A fideszes politikus szerint „Avramopulosz ezzel messze túlterjeszkedik biztosi hatáskörén és felhatalmazásán. Sem Magyarország, sem a visegrádi országok nem kívánnak bevándorló országgá válni. Mi az illegális migrációt sem legalizálni, sem menedzselni nem szeretnénk, hanem megállítani akarjuk azt. Célunk, hogy megőrizzük polgáraink biztonságát és gyermekeink számára Európát olyannak, amilyennek mi ismerjük”.