Migráció

Az illegális migrációt minél távolabb állítjuk meg Európától, annál jobb

2021. 09. 14.

Az afganisztáni helyzetről tartott ma plenáris vitát az Európai Parlament. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy az afganisztáni kudarc mellett egy újabb komoly kudarc elkerülése a tét: hogy ne ismétlődhessen meg a 2015-ös migránsválság: „Vigyünk oda humanitárius segítséget ahelyett, hogy illúziókat keltve szorgalmazzuk felelőtlenül afgánok millióinak kimenekülését, szétosztását.”

Gál Kinga fideszes EP-képviselő felszólalt ma az Európai Parlament vitájában, mely az Afganisztánban kialakult helyzetre reflektált: „Elsődleges prioritásunk, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nemzetközi terrorizmus melegágyává!”. A képviselő szerint az afganisztáni helyzet tragikus, ezért Magyarország már megtette, ami erkölcsi kötelessége volt: kimenekített a magyar állampolgárok mellett számos NATO-s állampolgárt és a magyar kontingens munkáját segítő afgánokat.

Gál Kinga hangsúlyozta: ”Nagy a tét: az afganisztáni kudarc mellett most egy újabb kudarcot kell elkerülni. Nem ismétlődhet meg a 2015-öshöz hasonló migránsválság. Vigyük helybe a humanitárius segítséget ahelyett, hogy felelőtlenül, illúziókat keltve szorgalmazzuk afgánok millióinak országuk elhagyását, migránsként történő szétosztását. Ha így járunk el, nagy az esélye, hogy tömegesen indulnának meg olyanok is irányunkba, akik nem felelnek meg biztonsági feltételeinknek. Ez egész Európa számára biztonsági kockázat lenne, és még a 2015-ös válságnál is nagyobb krízishez vezetne!” A fideszes képviselő emlékeztetett: kulcskérdés lesz az együttműködés Törökországgal és a Nyugat-Balkánnal a migráció tekintetében. „Támogatnunk kell Törökország és a nyugat-balkáni országok határvédelmét, hiszen minél távolabb állítjuk meg az illegális migrációt Európától, annál jobb” – zárta felszólalását Gál Kinga.