Hírek

Az európai védelmi ipar megerősítése alapvető érdekünk

2023. 09. 11.

Az Európai Parlament az európai védelmi ipar megerősítését szolgáló új pénzügyi eszköz (EDIRPA) létrehozásáról szóló jelentést vitatta meg hétfői plenáris ülésén Strasbourgban. Az elhibázott baloldali-liberális politika következtében meggyengült európai védelmi ipar- és kapacitások megerősítése érdekében elengedhetetlen az új eszköz, ezért képviselőcsoportunk támogatja a kezdeményezést.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselő csoportjának elnöke a vita kapcsán elmondta: az ukrajnai háború rávilágított, hogy a tagállamok nem halogathatják tovább a védelmi ipar- és infrastruktúra megerősítését, hiszen ez Európa alapvető biztonsági érdeke. „Csak egy globális összevetésben is versenyképes védelmi kapacitásokkal és katonai képességekkel rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó biztonsági kihívásokkal” – húzta alá a politikus. Gál Kinga hangsúlyozta: Magyarország támogatja az európai védelmi ipar fejlesztését célzó eszközt, amely a tagállamok együttműködésén keresztül lehetőséget teremt a reagálóképesség javítására, a gyártási kapacitások biztosítására, hozzájárulva ezzel egy biztonságosabb és erősebb Unióhoz. Mindez elengedhetetlen a tartós békéhez és a hosszú távú stabilitás megteremtéséhez.

Gyürk András szerint az új pénzügyi alap érdemi hozzáadott értékkel bírhat az európai védelmi ipar talpra állítása kapcsán. „A hazánk szomszédságában dúló háború bebizonyította a védelemipar leépítésére irányuló baloldali-liberális védelempolitika stratégiai kudarcát. A polgárok biztonsága érdekében most rohamtempóban kell orvosolni a legkritikusabb védelmi termékekkel kapcsolatos ipari hiányosságokat. Ehhez az erős nemzeti védelemipari programokon kívül az európai országok közötti együttműködésre is szükség van, amihez ez a pénzügyi alap hozzájárulhat. Emellett az új jogszabály a közép-európai, így a magyar védelemipari beruházásokat is segítheti” – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.