Kisebbségvédelem

Az Európai Bizottság sokadjára hagyja cserben a hagyományos nemzeti kisebbségeket

2021. 01. 18.

A mai napon az Európai Parlament plenáris napirendjére tűzi az európai kulturális örökség témáját, melynek részét képezi a hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme. Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság nem hajlandó semmilyen nemzeti kisebbségvédelmi jogszabályt alkotni annak ellenére, hogy a Minority Safepack kezdeményezést közel másfél millió polgár támogatta.

A Fidesz-KDNP delegáció elnöke felháborítónak tartja, hogy az Európai Bizottság nem kíván jogalkotási folyamatot kezdeményezni a hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmére. „Európa szellemi és tárgyi kulturális öröksége identitásunk meghatározó eleme és forrása, ezért az Uniónak a gyakorlatban is kell meg kell védenie ezt. Erre kérte az Európai Bizottságot közel 1.5 millió állampolgár a Minority Safepack kezdeményezést támogatva. A Bizottság viszont ahelyett, hogy hitelességét és polgárainak bizalmát megőrizve komolyan vette volna a felszólítást, nem kezdeményez jogszabályi védelmet. Pedig számtalanszor halljuk Vera Jourova biztost a jogállamiságról, emberközeli Unióról beszélni. Azonban amikor ez végre megvalósíthatóvá válik, a Bizottság kihátrál, polgárainak védelme pedig üres beszéd marad. Európai nyelvek kerülnek a kihalás küszöbére, hagyományos kulturális gazdagságunk, 50 millió európai polgár valódi esélyegyenlősége van veszélyben. Ezt nem lehet szó nélkül hagyni, ezért az EP Kisebbségi Munkacsoportjának vezetősége nevében – számos képviselő támogatásával – levelet intézünk az Európai Bizottság elnökéhez és alelnökéhez” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga. 

A fideszes képviselő kiemelte, hogy Európa keresztény kulturális értékei is veszélyben vannak és védelemre szorulnak. Egy felmérés szerint ötből négy uniós polgár szerint alapvető fontosságú a vallási épületek védelme. „Ennek ellenére épületek százai mennek tönkre a szemünk előtt, keresztény emlékhelyek válnak vandalizmus áldozatává. Európa csak akkor maradhat igazán erős, ha erős identitással rendelkező erős nemzetek alkotják. Kulturális örökségünk védelmének hiánya és feladása identitásunk védelmének hiányát és feladását eredményezi” – mutatott rá a fideszes politikus.