Bővítés

Az európai baloldal a stratégiai fontosságú uniós bővítéspolitikát is ócska politikai játékokra használja

2023. 11. 28.

„A Várhelyi Olivér ellen intézett támadássorozat politikai eszközként szolgál az európai baloldal számára. A bővítési biztos szakmai teljesítménye elvitathatatlan, kulcsszerepet játszik abban, hogy az Unió nyugat-balkáni bővítési politikája újra lendület kapott. Felháborító, hogy az európai baloldal az Európa biztonsága szempontjából kiemelten fontos uniós bővítéspolitikát is politikai játszmákra használja fel” – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke az Európai Parlamentben, a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentésről zajló bizottsági szavazást követően.

A közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentésről tartottak szavazást ma Brüsszelben, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának ülésén. A szavazást követően Gál Kinga hangsúlyozta, abszurd, hogy a jelentés vizsgálatot indítványoz az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával szemben. „A Várhelyi Olivér ellen intézett támadássorozat politikai eszközként szolgál az európai baloldal számára. A bővítési biztos szakmai teljesítménye elvitathatatlan, kulcsszerepet játszik abban, hogy az Unió nyugat-balkáni bővítési politikája újra lendület kapott. Várhelyi hivatalos megnyilatkozásaiban az Európai Unió álláspontját képviseli, a demokráciára és jogállamiságra vonatkozó feltételeket pedig következetesen és a felülvizsgált módszertan szerint alkalmazza.” – mondta a képviselő.

„Elfogadhatatlan, hogy a jelentésben ismételten Magyarországgal szemben intéznek politikai alapú bírálatot. Ez része a már évek óta zajló boszorkányüldözésnek, amiért a béke pártján állunk és ellenezzük az illegális migráció támogatására és a tagállamok szuverenitásának felszámolására irányuló javaslatokat.” – mondta Gál Kinga.

„A jelentésben ismételten a minősített többségi szavazásra való áttérést sürgetik az egyhangúság helyett az Unió külügyi kérdéseiben. Ez megfosztaná a kisebb tagállamokat érdekérvényesítési lehetőségeiktől, a számukra legfontosabb kérdésekben sem tudnák megjeleníteni szuverén nemzeti érdekeiket. Ezt nem fogadhatjuk el, mert sértené Magyarország külpolitikai szuverenitását. Márpedig számunkra mindig Magyarország az első!” – szögezte le Gál Kinga.