Hírek

Az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat kudarcot vallott

2022. 05. 04.

Az Európai Parlament szerdán elfogadta az Európa Jövője Konferenciasorozatról szóló állásfoglalását. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint a konferencia keretében színjáték zajlott, nem közös szabad gondolkodás, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem tudja elfogadni a konferencia módszereit, sem annak következtetéseit. Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője kijelentette, hogy minden centralizációt célzó törekvés gátját képezi az EU megújulásának.

Gál Kinga rámutatott: „Az Európa jövője konferenciasorozat kudarcot vallott. Nem demokratikus, nem pluralista, a végkövetkeztetések ilyen módszerrel történő elfogadása nem legitim”. A képviselő kiemelte, hogy Magyarországon volt részarányosan a legerősebb az aktivitás a polgárok részéről: „csakhogy az olyan nemzeti, például magyarországi eseményeket és véleményeket, amelyek nem találkoztak az előre eldöntött következtetésekkel, egyszerűen törölték a digitális felületekről. Ha nemzeti parlamentek jelezték, hogy nincs konszenzus a leglényegesebb kérdésekben, akkor megkerülték ezeket a véleményeket. Ahogy egyetlen perc felszólalási időt sem kapott a konferencia utolsó plenárisán sem a konzervatívok európai parlamenti frakciója, sem a független képviselők.”

Gál Kinga szerint különösképpen ilyen nehéz időkben az Európa jövőjéről való gondolkodásnak nem transznacionális listákról, vagy a Tanácsban történő egyhangú döntések eltörléséről kellene szólnia. „Az Európa Jövője Konferenciasorozat az intoleráns és erőszakos véleményhegemónia színjátéka volt, nem közös szabad gondolkodás. Ezért nem tudjuk elfogadni sem a módszereit, sem a következtetéseit. Mi még hiszünk a véleménypluralizmusban és a szabadságban” – foglalta össze a képviselő.

 „Az Európai Unió elmúlt években zajló, többirányú válságkezelése rámutatott arra, hogy az EU-nak meg kell újulnia, ez azonban nem jelentheti a centralizációt. Az ideológiailag motivált centralizációs törekvések ugyanis a válságok elmélyülését fogják eredményezni” – fogalmazott Trócsányi László. Az európai parlamenti képviselő szerint minden olyan kezdeményezés kudarcra van ítélve, amely a tagállamok jogosítványait akarja csorbítani. „Ezek a törekvések az Európai Unió megújulásának is gátját képezik, ahelyett hogy a sokszínű Európa egységét mozdítanák elő” – tette hozzá Trócsányi László.