Külpolitika

Az EU-nak haladéktalanul segítenie kell a menekülteket fogadó tagállamokat

2022. 03. 23.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén az ukrajnai háború biztonsági, humanitárius, illetve gazdasági következményeiről tartott vitát. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: Az Európai Uniónak haladéktalanul segítenie kell azokat a tagállamokat, amelyek a menekülteket fogadják. Azonnal oda kell adni az uniós pénzeket Magyarországnak és Lengyelországnak.

Hidvéghi Balázs plenáris felszólalásában kiemelte: ez most a morális és politikai érettség próbája. “Félre kell tenni a kicsinyes ideológiai vitákat. Az Európai Uniónak haladéktalanul segítenie kell azokat a tagállamokat, amelyek a menekülteket fogadják. Azonnal oda kell adni az uniós pénzeket Magyarországnak és Lengyelországnak!” – hangsúlyozta a képviselő.

Hidvéghi elmondta: véget kell vetni a vérontásnak, minden erőnket a béke megteremtésére kell fordítani. Kiemelte: a szankciókra szükség van, de ügyelni kell arra, hogy ezekkel ne ártsunk jobban magunknak, mint azoknak, akik ellen kiszabjuk őket. A képviselő szerint ezért nem lehet kibővíteni a szankciós listát az energiaszektorra.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke aláhúzta: teljes mértékben elítélendő a Magyarország ellen folyó dezinformációs kampány és álhírek, melyeket egyes képviselők terjesztenek. Emlékeztetett: ezzel a kárpátaljai magyarok biztonságát veszélyeztetik.

Gál Kinga kiemelte: Magyarország minden menekültön segít; azokon, akik a háború elől menekülnek, és azokon is, akik Ukrajnában maradtak. „Minden humanitárius segítséget megadunk a bajbajutottaknak, legutóbb egészségügyi eszközökkel és a tisztavíz ellátás biztosítását segítő eszközökkel támogattuk Ukrajnát” – húzta alá.