Kisebbségvédelem

Az erdélyi magyarok elleni jogtiprásokról az Európai Parlamentben

2023. 09. 15.

Az Európai Parlamentben működő frakcióközi Kisebbségi Munkacsoport őszi első ülésén Strasbourgban az RMDSZ által életre hívott erdélyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat képviselőit hallgatta meg a kisebbségi jogok helyzetéről Romániában. Vincze Loránt és Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselők meghívására az intézmény igazgatója, Benkő Erika számolt be a jogvédelmi szolgálat munkájáról, eredményeiről és a kisebbségvédelem területén előttük álló kihívásokról. Gál Kinga, a munkacsoport fideszes társelnöke szerint fontos, hogy a határon túli magyar közösségeket, így az erdélyi magyarokat ért jogsértések első kézből jussanak az európai döntéshozók tudomására.

Benkő Erika beszámolt az iskolai román nyelvtanulás nehézségeiről, a kisebbség szimbólumhasználatának büntetéséről, a lelátókon egyre általánosabbá váló gyűlöletbeszédről és az úzvölgyi incidensekről is. Ahogy a vendégelőadó kifejtette, közös uniós standardok nélkül a kisebbségvédelem nem működhet következetesen, vannak jó példák, de vannak olyan tagállamok, amelyek egyáltalán nem kívánnak hallani a területükön élő őshonos és nyelvi kisebbségekről. „Mi, jól tudjuk, nem oldható meg minden kérdés tagállami szinten. Az uniós polgárok egyenlőségéről addig nem tudunk beszélni, amíg az őshonos és nyelvi kisebbségi közösségek tagjait diszkrimináció éri az oktatásban, a nyelvhasználatban vagy egyéb téren. A Minority SafePack kezdeményezés egy jó lehetőség lett volna arra, hogy az uniós intézmények elindítsanak egy folyamatot az uniós szintű kisebbségvédelem megalkotása felé” – fejtette ki.

„Romániában a kisebbségi jogok terén nem az egyéni jogok milyenségével van a legnagyobb gond, hanem azok alkalmazásával és betartatásával. Amikor magyarellenes cselekedetekről van szó, akkor a hatóságok nem tesznek semmit, ezért van szükség nemcsak ezen esetek jelzésére, követésére, hiszen ezt tesszük most a Parlamentben is, hanem adott esetben az ügyek jogi útra terelésére is” – mondta el Vincze Loránt, a Kisebbségi Munkacsoport társelnöke az ülésen.

„A nemzeti kisebbségek és nyelvi közösségek nap mint napi élettapasztalata Európa-szerte sajnos alátámasztja Benkő Erika prezentációjának legfontosabb következtetését: hogy a szerzett jogok visszavonhatók és az érvényben levő kisebbségi törvényerejű rendelkezések semmibe vehetők nemcsak Romániában, hanem más EU tagállamokban is. Nekünk továbbra is határozottan hallatnunk kell hangunkat a kisebbségi jogfosztások ellen” – csatlakozott az eszmecseréhez Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő.

Gál Kinga, a Kisebbségi Munkacsoport fideszes társelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy az úzvölgyi katonatemetőben idén júliusban újra meggyalázták a katonák sírjait szélsőséges román csoportok önkényesen felállítva 150 keresztet. “Annak ellenére, hogy a rendőrséget előzetesen értesítették az önkormányzatok, a hatóságok semmit nem tettek a törvényes rend fenntartása érdekében. Az erdélyi magyarság számára az ilyen esetek megfélemlítőek és riasztóak. Az eset azt mutatja, hogy Romániában az igazságszolgáltatás döntéseit figyelmen kívül lehet hagyni, és azzal ellentétes módon lehet cselekedni, ráadásul mindezt a karhatalom támogatásával. Az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményének tanácsadó bizottsága nemrégiben elfogadott egy jelentést, amely kiemeli, hogy Romániában foglalkozni kell a kisebbségekkel szemben elkövetett rendőri visszaélések kivizsgálásával és szankcionálásával” – fogalmazott Gál Kinga.