Migráció

Az EP tovább erőlteti az ENSZ migrációs csomagját

2018. 11. 29.

Az Európai Parlament a baloldal kérésére nem egészen két hét elteltével ma újra megvitatta az ENSZ migrációs csomagját. „Az EP migránspárti többsége nem tudja elfogadni, hogy egyre több tagállam lép ki a csomag tárgyalásának folyamatából, és számos más országban komoly vita folyik annak elfogadhatóságáról. Ezért újra meg újra el kell mondanunk, hogy az illegális migráció nem alapvető jog, és nem minősülhet pozitív, bátorítandó jelenségnek” – hangsúlyozta Gál Kinga fideszes EP-képviselő a plenáris vitát követően.

A néppárti politikus szerint, ahogy azt már több felszólalásában is kiemelte, az ENSZ globális migrációs csomagja nem Európa érdekeit tükrözi, sőt Európára káros és veszélyes. „A dokumentum pozitív jelenségnek tünteti fel a migrációt, egybemossa az illegális gazdasági migrációt a valódi menekültek kérdésével, illetve a legális migrációval, és az illegális migrációt mintegy alapvető jogként állítja be. Arra kötelezné az országokat, hogy tájékoztassák a migránsokat a migrációs útvonalakról, és indítsanak tájékoztató kampányokat számukra. Megkönnyítené továbbá a migránsok családegyesítését, és ugyanolyan szolgáltatásokat biztosítana a migránsoknak, mint az adott ország polgárainak. Mindez kedvez az embercsempészek üzleti hálózatának ahelyett, hogy szétverné azt” – hangsúlyozta Gál Kinga.

„A dokumentumban visszatérően szerepel a csatlakozó államok kötelezettségvállalása, így messze nem igaz az az állítás, hogy csak ajánlásokat fogalmaz meg. A csomag elfogadásának ezért a jogértelmezés és szokásjog kialakulása miatt visszafordíthatatlan következményei lennének, hiszen hivatkozási ponttá és a nemzetközi bíráskodás alapjává válnának. Ez pedig ellentétes az európai emberek érdekeivel” – fejtette ki az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöke.

Magyarország példáját követve már nyolc ország döntött amellett, hogy kilép a csomag elfogadásának folyamatából, és számos más tagállam fontolgatja a migrációs kompakttól való elállást. Gál Kinga szerint fontos, hogy egyre többen felismerik, hogy az ENSZ migrációs csomagja egy nemzeti érdekeket sértő, Európára veszélyes dokumentum, ami egyértelműen megosztja az Uniót.