Kisebbségvédelem

Az EP Kisebbségi Munkacsoportja elítéli az ukrán oktatási törvényt

2017. 09. 14.

Az EP Kisebbségi Munkacsoportjának mai strasbourgi ülésén Gál Kinga társelnök kezdeményezésére napirendre került az új ukrán oktatási nyelvtörvény ügye. „A szeptember 5-én Kijevben elfogadott törvénytervezet ellentmond Ukrajna saját alkotmányának és számos törvényének, szembe megy a nemzetközi normákkal és egyezményekkel, veszélyezteti a nemzeti és nyelvi kisebbségek puszta létezését” – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő.

 

Az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja strasbourgi ülésén foglalkozott az új ukrán oktatási törvénytervezet ügyével. A törvény, amely megtiltaná a közép- és felsőoktatásban az anyanyelven való tanulás lehetőségét, Ukrajna lakosságának 20%-át, az összes nemzeti és nyelvi kisebbséghez tartozó állampolgárt érinti. Az anyanyelvhasználat az identitás és kultúra megőrzésének legalapvetőbb feltétele. Ennek korlátozása az érintett közösségek mindennapi létét lehetetleníti el. Gál Kinga, a munkacsoport néppárti társelnöke kezdeményezte, hogy ezzel a súlyos kérdéssel a Kisebbségi Munkacsoport is foglalkozzon: „Minden eszközt fel kell használnunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a törvénytervezet életbe lépését. Hiszen szerzett jogok elvétele visszafordíthatatlan károkkal jár a kisebbségi közösségek számára. A munkacsoport társelnökeivel Poroshenko ukrán elnöknek küldött nyílt levélben fejezzük ki tiltakozásunkat”.

Az ülésen Vincze Lóránt, a FUEN elnöke bemutatta a Minority Safepack elnevezésű európai polgári kezdeményezést (www.jogaink.hu). A kezdeményezés célja, hogy úgynevezett kisebbségvédelmi minimum normák által uniós szinten is megerősítse az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét. Gál Kinga elmondta: „A munkacsoport azért tűzte napirendjére a polgári kezdeményezés témáját, hogy Unió-szerte minél több kisebbségi közösséget tudjon megmozdítani az ügy érdekében. Hiszen a sikeres kezdeményezéshez egymillió aláírás összegyűjtésére van szükség, amely csak európai összefogással lehetséges”.