Emberi jogok

Az EP elfogadta éves emberi jogi jelentését

2021. 01. 22.

Gál Kinga és Hölvényi György sajtóközleménye

Az emberi jogok és a demokrácia az EU alapértékei közé tartoznak. Ezt hangsúlyozza a héten elfogadott, az emberi jogok és a demokrácia 2019-es világbeli helyzetét vizsgáló EP-jelentés. A Fidesz-KDNP képviselőinek is köszönhetően sikerült elérni, hogy a jelentésben szerepel az üldözött keresztények helyzete, valamint a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek védelme és alapvető jogaik tiszteletben tartása, továbbá a kiszolgáltatott helyzetben lévő, egyedülálló és nagycsaládos szülők védelme.

„A keresztények képezik ma a világ egyik legüldözöttek kisebbségét, 340 millió embert. Csak az elmúlt évben naponta 13 keresztényt öltek meg” – mutatott rá plenáris felszólalásában Gál Kinga, a Fidesz–KDNP EP-delegációjának elnöke. Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő üdvözölte, hogy a dokumentum elismeri: világszerte különös figyelmet kell fordítani az üldözött keresztények helyzetére. A politikus továbbá hozzátette: „Fontos részeredmény, hogy a jelentés kiemeli a vallási alapú szervezetek szerepét a humanitárius válságokra való reagálásban, a béke előmozdításában és az erőszakmentesség kezelésében”.

A magyar néppárti képviselők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az egyre szélsőségesebb baloldali ideológiai nyomulás következtében a jelentés elfogadhatatlan maradt. Az Európai Parlament balliberális többsége az emberi jogok védelme helyett különböző társadalmi csoportokat ideológia nyomásgyakorlásként használ fel. Így a jelentésben nagy hangsúllyal szerepel a gender-ideológiát erőltető Isztambuli Egyezmény ratifikációjának sürgetése, valamint a migráció kérdése, utalva a migráció legális útvonalainak kialakítására. A dokumentum továbbá emberi jogi kérdésekben az egyhangú tagállami döntéshozatal elvetését támogatja, ezzel megfosztva a kisebb tagállamokat, hogy érdekeiket hatékonyan érvényesíthessék a döntéshozatal során.

Hölvényi György a jelentés kapcsán hozzátette: „Elképesztő, hogy a szöveg a különböző felekezeti hagyományokat a nemi alapú diszkrimináció eszközeként igyekszik beállítani. Ez a jelentés példa arra, hogy az emberi jogok védelme helyett hogyan lehet különböző társadalmi rétegeket szembeállítani egymással. Itt tartunk ma, részeredményeink vannak, az emberi jogok ügye a baloldali ideológiai háború fölött áll”.

A Fidesz-KDNP néppárti delegációjának határozott álláspontja, hogy ki kell állnunk a nemzetek Európája, a családok védelme és keresztény kultúránk mellett, ezért nem támogatta a jelentést.