Külpolitika

Az EP egy újabb balliberális ideológiával átitatott külpolitikai határozat elfogadására készül

2021. 06. 08.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megvitatta az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 75. és 76. ülésszakához adott szöveges hozzájárulását. “Az EP jelentése ismét nem a lényeges kérdésekről vagy valós problémákról szól. Vitára érdemes lenne például az ENSZ eddigi munkájának számbavétele, vagy a jelenlegi és jövőbeli globális kihívások kezelése. Ehelyett a szöveg telített az EP balliberális mantrájával, bírálja azokat, akik szembe merészelnek menni az uniós fősodor véleményével, és leckéztetéssel és politikai felszólításokkal fenyeget. Az egyik ilyen abszurditás, hogy a szöveg rosszalja hazánk és Lengyelország szuverén döntését, miszerint csatlakozott egy konzervatív értékek mellett állásfoglaló nyilatkozathoz ” – mondta el a vita kapcsán Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke.

“Az ajánlás több politikai ideológiával átitatott szövegrészt tartalmaz, a legsúlyosabb példa erre a felszólítás a Tanácson belüli minősített többségi szavazásra való áttérésre az Unió közös külpolitikájának területén. Azon túl, hogy ennek semmi köze az ENSZ Közgyűléséhez, az egyhangúságon alapuló döntéshozatalt eltörölni kívánó javaslatok szembemennek az uniós alapszerződésekkel, és elvennék a kisebb tagállamok lehetőségét a hatékony érdekérvényesítésre az Unió közös külpolitikájának alakításában” – mutatott rá Gál Kinga. 

“A szöveg számos esetben hivatkozik arra a globális migrációs kompaktra, amely sem Magyarország, sem több európai tagállam nem támogatott, hiszen rendelkezései meghívásként értelmezhetőek az illegális migránsok számára” – húzta alá a fideszes politikus.

“Elfogadhatatlan hogy a balliberális oldal egy újabb parlamenti jelentést térített el eredeti céljától és töltött fel saját politikai törekvéseivel, megkérdőjelezve az egész Európai Parlament munkájának komolyságát ” – hangsúlyozta a képviselő.