Interjúk

Az ENSZ migrációs csomagja káros Európára

2018. 11. 29.

Budapest, 2018. november 29., csütörtök (MTI) – Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az ENSZ migrációs csomagja káros Európára és nem a kontinens érdekeit képviseli.

Gál Kinga azzal kapcsolatban nyilatkozott telefonon csütörtökön az MTI-nek, hogy az Európai Parlament (EP) nem egészen két hét után újra tárgyalt a dokumentumról.

A képviselő úgy fogalmazott, az EP „egyre hangosabb migránspárti többsége” nem tudja elfogadni, hogy egyre több tagállam lép ki a csomag tárgyalásának folyamatából. Újra és újra el kell mondani, hogy az illegális bevándorláshoz való jog nem létezik és nem elfogadható, nem minősülhet pozitívumnak, bátorítandó jelenségnek – jelentette ki Gál Kinga.

A képviselő azt mondta, a viták során azzal érvelnek, hogy a dokumentum nem kötelező érvényű, csak ajánlás, mégis nyomást gyakorolnak a tagállamokra, és az anyagban visszatérően többször is szerepel, milyen kötelezettséget kell vállalniuk az államoknak. Amikor pedig majd jogértelmezésre és nemzetközi bíráskodásra kerül sor, akkor hivatkozási ponttá válhatnak a dokumentumban foglaltak – tette hozzá.

Véleménye szerint a migrációs csomag elfogadhatatlan, mert sérti az országok szuverenitását és nemzeti érdekeit, erőltetése pedig megosztja az uniót. Ha egy tagállam is beengedi a migránsokat, és „meghívólevelet” küld nekik, szétszórja a problémát a többi tagállamra is – jegyezte meg Gál Kinga.