Migráció

Az ENSZ globális migrációs csomagja ellentétes az európai emberek érdekeivel

2018. 11. 14.

„Az ENSZ globális migrációs csomagját alaposan átolvasva nyilvánvalóvá válik, hogy az nem Európa érdekeit tükrözi, Európára nézve veszélyes. A dokumentum pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, egybemossa az illegális gazdasági migrációt a valódi menekültek kérdésével, s az illegális migrációt mintegy alapvető jogként állítja be, legalizálva azt” – jelentette ki Gál Kinga a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás kapcsán rendezett kedd esti strasbourgi plenáris vitán.

 

Gál Kinga szerint a csomag elfogadása veszélyes Európára, visszafordíthatatlan következményei lennének, melyek ellentétesek az európai emberek érdekével. A csomag ugyanakkor ellentétes a harmadik világ érdekeivel is, mert hamis, hosszú távon teljesíthetetlen ígéretet sugall. A fideszes EP-képviselő elmondta: „Szerencsésnek tartom, hogy Magyarországot követve Ausztria, majd Bulgária is kilép a csomag elfogadásának folyamatából, és hogy számos más tagállam fontolgatja a migrációs kompakttól való elállást. Úgy látom, kezd visszatérni a józan ész kontinensünkre, és egyre többen veszik észre, hogy ez egy nemzeti érdekeket sértő, a mi Európánkra veszélyes dokumentum”.

„A migrációs válságból a kiutat a megélhetési bevándorlók valódi menekültektől való Unión kívüli szétválasztása jelenti. A visszaküldések folyamatát hatékonyabbá kell tenni, és úgy kell segíteni a harmadik országokon, hogy az a tömeges migrációt kiváltó, valós okait orvosolja” – zárta felszólalását a néppárti politikus.

Szintén tegnap este került plenáris napirendre a humanitárius vízumok kérdése. Ennek kapcsán a képviselő felhívta a figyelmet, hogy az EP a józanság legcsekélyebb jelét sem mutatva olyan kezdeményezéssel állt elő, amely a migránsok tömegeit kívánja Európába juttatni az úgynevezett humanitárius vízumok segítségével. Gál Kinga szerint „az Európai Parlament humanitárius vízum-javaslata azt szeretné elérni, hogy a migránsok uniós konzulátusokon kapott vízum segítségével beutazhassanak az Európai Unió területére, és csak utána folytassák le a menekültügyi eljárást velük szemben. Ez azonban több szempontból is problémás. Egyrészt minden illegális migránsnak vízumot adna, hogy azok átfogó biztonsági ellenőrzés nélkül utazzanak be Európába, s ezáltal a migrációs problémát Európa területére helyezné át. Másrészt emberek tizezrei özönlenék el az EU tagállamainak konzulátusait, amire azok semmilyen formában nincsenek felkészülve. Ez ismét egy olyan, a realitásoktól elrugaszkodott javaslat, amely ahelyett, hogy a problémát orvosolná, importálja azt az Unió területére. A javaslat ezért számunkra elfogadhatatlan”.