Nemzeti érdekérvényesítés

Az elhibázott brüsszeli szankciós politika felülvizsgálatára és új megközelítésre lenne végre szükség

2023. 01. 18.

Ma vitatta meg az Európai Parlament az Európai Tanács 2022. december 15-i ülésének következtetéseit. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita kapcsán hangsúlyozta: „Az elhibázott szankciós politika felülvizsgálatára és új megközelítésre lenne végre szükség. Nem hagyjuk, hogy az elhibázott brüsszeli döntések és a politikai játszmák árát a magyar emberek fizessék meg.”

Az év első plenáris ülésén került sor a múlt decemberi európai csúcs értékelésére. Minden jel arra utal, hogy az idei év sem lesz könnyebb a tavalyinál Európa számára. Az orosz-ukrán háború nem csillapodik, az illegális migrációs nyomás fokozódik, miközben Európában energiaválság tombol, és az európai gazdaságok zöme ütemes léptekkel halad a recesszió felé. Gál Kinga megjegyezte: „az elmúlt időszakban már sajnos megszokhattuk, hogy Brüsszel rendre nem találja a megfelelő válaszokat válsághelyzetekben. Az elhibázott szankciós politika viszont a korábbiaknál is súlyosabb következményekkel jár. A hibás döntések felülvizsgálatára és új megközelítésre lenne végre szükség. A decemberi tanácsi ülés tanulságai azonban sok szempontból éppen ellentétes irányba mutatnak: megerősítésre került a szankciós politika, zöld utat kapott az uniós gázársapka, miközben stratégiai szempontból kulcsfontosságú kérdésekben nem sikerült előre lépni.”

A csúcsot beárnyékolta a brüsszeli korrupciós ügy, amellyel összefüggésben azóta is sorra hullanak ki a csontvázak a szekrényből. „Úgy gondoljuk, hogy Brüsszel elvesztette minden hitelességét, hogy korrupciót kérjen számon másokon” – hangsúlyozta Gál Kinga. Rámutatott: ismételten bebizonyosodott, az európai fősodor nem tűri az ellenvéleményt, térdre kívánja kényszeríteni azokat a tagállamokat, amelyek kiállnak a nemzeti érdekeikért – legújabban például az egyhangú döntéshozatal felszámolására irányuló kísérleteikkel. „Ennek a politikai nyomásgyakorlásnak a kisebb gazdasági hatalommal rendelkező, erős nemzetállamokban hívő tagállamok nem engedhetnek.” – fejtette ki a fideszes képviselő.